24 МАРТ светски ден на борба против туберкулозата

Секоја година на 24 март, Светскиот ден на борбата против туберкулозата се обидува да ја изгради свеста на јавноста за глобалната епидемија на туберкулоза. Набљудувањето исто така има за цел да ги зголеми напорите за елиминирање на смртоносната болест. Оваа година темата на Светскиот ден на борба против туберкулозата е „Време е да ставиме крај на туберкулозата“

Туберкулозата (позната и како ТБ) е заразна болест која влијае на белите дробови. Болеста се шири кога заразеното лице кашла или кива. Некои луѓе кои имаат ТБ немаат никакви симптоми. Бактериите што предизвикуваат ТБ понекогаш можат да лежат во застај во организмот многу години. Заспаната болест се нарекува латентна инфекција. До 10% од оние со латентна инфекција се разболуваат. Оние кои развиваат симптоми имаат кашлица, понекогаш затемнета со крв. Може да имаат и слабеење, треска и ноќно потење.

За време на 1800-тите години, ТБ беше најсмртоносен убиец во историјата на човекот. Денес, туберкулозата сè уште заболува 1,8 милијарди луѓе во светот. Откриена во секоја земја во светот, туберкулозата се смета за глобална пандемија. Во 2019 година, 10 милиони луѓе биле дијагностицирани со туберкулоза. Од нив, 1,5 милиони луѓе починале. Жените, децата и оние со ХИВ / СИДА се меѓу најранливите во добивањето на оваа болест.
Повеќето случаи на ТБ се јавуваат во земјите во развој. Околу 87% од случаите на ТБ се јавуваат во 8 земји, вклучувајќи: Индија, Кина, Индонезија, Филипини, Пакистан, Нигерија, Бангладеш,  Јужна Африка
Постои загриженост дека бактериите на ТБ може да станат отпорни на лековите што се користат за лекување. Постои вакцинација за ТБ. Сепак, повеќето луѓе не го добиваат тоа, едноставно затоа што тие никогаш нема да бидат изложени на ризик од оваа болест. Во земјите во развој, многу луѓе немаат пристап до вакцинацијата.

ИСТОРИЈА ЗА  СВЕТСКИ ДЕН НА ТУБЕРКУЛОЗАТА
Во 1982 година, Меѓународната унија против туберкулоза и заболувања на белите дробови предложи, Светски ден на ТБ да биде на 24 март. Датумот ја одбележа стогодишнината од откривањето на доктор Роберт Коч кој ја откри бактеријата што ја предизвикуваат болеста. Повеќе од една деценија, Светското здравство на СЗО и Обединетите нации го признаа Светскиот ден на туберкулозата. До 1998 година, учествуваа скоро 200 организации за одбележување на овој ден.
За ширење на свеста за овој ден, споделете го #WorldTuberculosisDay на социјалните медиуми.
Погледнете го документарниот филм, „Заборавена чума“.
Прочитајте за познати луѓе кои се занимавале со ТБ, вклучувајќи ги Елеонор Рузвелт, Џорџ Орвел, Нелсон Мандела, Тина Тарнер и Ринго Стар.

Можеби ќе ве интересира