Преглед на категоријата

РОДИТЕЛИ

Како играта придонесува за социјалниот развој на децата?

Играта подобрува повеќе аспекти на менталната и физичката благосостојба на детето, но таа е особено клучна за здрав социјален развој. Редовното вклучување во активна, неструктурирана групна игра ги подобрува социјалните вештини на детето на…

Што треба да направите ако вашето дете не игра?

Ако вашето дете има сè што треба да игра и сè уште се мачи, подлабок проблем може да ја инхибира неговата способност да ужива во неструктурирана рекреација. Децата со развојни нарушувања или потешкотии во сетилната обработка, на пример,…

Децата кои гледаат видеа во првите 1.000 дена од животот може да доживеат доцнење во развојот

Според податоците собрани од истражувачите на Универзитетскиот колеџ за медицина во Филаделфија и објавени во Jama Pediatrics, децата на возраст под две години кои се често и долго изложени на видеа имаат поголема веројатност да развијат…

Важноста на играта во развојот на социјалните вештини

Во современото општество, обично ја гледаме играта како одвоена од учењето. Сепак, иако детските игри изгледаат случајни и спонтани, тие служат за многу клучни развојни функции. Кога децата се вклучуваат во неструктурирани социјални…

8 симптоми на аутизам кај девојчињата

Психолошките прашања се широко распространети, но често се занемаруваат. Менталните заболувања се недоволно дијагностицирани, терапевтските интервенции не се определуваат од пациентите, одењето кај терапевтот е стигматизирано. Во услови на…

Како да создадете работни навики кај Вашите децата?

Најголемиот успех на секој родител е правилното воспитување и насочување на детето. Не постои рецепт за родителство. Најчесто, ние се водиме од инстинктот, верувајќи во неговата непогрешливост. Во нашата желба да ја извршиме оваа најсвета…

Како гимнастиката им помага на нашите деца за нивната иднина

Гимнастиката се смета за еден од најстарите олимписки спортови. Тој е еден од најпопуларните олимписки спортови, токму поради тоа што ги прави натпреварувачите издржливи, фокусирани, дисциплинирани поединци. Неговото влијание врз развојот…

Социјална фобија

Социјалната фобија, позната и како социјална анксиозност, е широко распространето ментално нарушување кое ги погодува луѓето од сите возрасти, вклучително и децата. Социјалната фобија кај најмладите може да има значително влијание врз…

Родителски стилови

Кога стануваме родители, се соочуваме со една од најпредизвикувачките задачи во животот, а тоа е воспитувањето на нашите деца. Свесни сме дека нашите постапки и родителски стилови можат да имаат долгорочни последици врз нивниот развој.…

10 работи што треба децата да знаат пред да тргнат во училиште

Од година во година добивам впечаток дека се повеќе се истакнуваат способностите на децата кои не се основни во предучилишна возраст, а се занемаруваат елементарните. Сè почесто во разговорите со колегите наставници го гледам нивното…