Како однесувањето на родителите може негативно да влијае на децата?

Доколку родителите често и долго сурфаат на интернет и „скролаат“ по социјалните мрежи, може да предизвикаат незадоволство кај децата. Спроведеното истражување покажа поврзаност помеѓу лошото расположение на децата и времето кое родителите…

Децата учат манири од своите родители

Во какви луѓе ќе пораснат децата во голема мера зависи од нивните родители, од начинот на кој биле воспитувани и од начинот на кој биле поучени. Децата апсорбираат сè, често ги имитираат своите родители и влегуваат во улогите на возрасните.…

Колку се разгалени единците?

Факт е дека многу луѓе веруваат дека единците се разгалени, напорни и дека никој не сака да се дружи со нив. Имено, многу заблуди и стереотипи се поврзуваат со единците. И дали единците имаат многу барања, се разгалени и напорни?…

Како да се справите со тврдоглаво дете?

Дали вашето дете е тврдоглаво и самоволно токму кога сакате да ве послуша? Дали вашето дете лесно се нервира од ситница и сака да си тера по свое, по секоја цена? Викање на цел глас без солзи, фрлање на под и инает се само некои од…

Магијата продолжува – заврши 3. Фестивал на инклузија!

Од 20 до 23 јуни, во Парк Македонија – Општина Кисела Вода се одржа 3-то издание на Фестивалот на инклузија, креирајќи ненадминлива позитивна енергија, поддршка и заедништво. 3. Фестивал на инклузија, организиран од Здружението…

Фестивалот на инклузија по трет пат ќе ве маѓепса и ќе ви ја разнежни душата!

Во четири фестивалски денови, помеѓу 20 и 23 јуни 2024 година, во Паркот Македонија – Општина Кисела Вода, Здружението Икуалити ќе зрачи со љубов, позитивна енергија и преку бројни настани наменети за сите генерации ќе ги разбуди…

Картон торта – торта од хартија

Тортите од хартија веќе неколку години се вистински хит меѓу децата и родителите и се незаменлив елемент на роденденските прослави во градинките и во пониските одделенија во училиштата. Одговорот на прашањето зошто е тоа така лежи во…

Книга, чај и пролетно сонце

Денот се буди полека и нежно, нема веќе време снежно. Сончеви зраци, немирни и сјајни ѕиркаат од прозорот како бескрајни. Во еден агол од домот мој продираат пролетни зраци в рој Во постела мека и нежна исто како покривка на планина…

Книга, чај и пролетни сончеви зраци

Јас сум дете кое покрај спортот и дружењето со децата во моето маало, сакам и да читам. Ги сакам сите годишни времиња, но најмногу ја сакам пролетта. Тогаш светот се обојува во сите бои,  воздухот е исполнет со слаткиот мирис…

Прво инклузивно soirée – повик за модна ревија на колекција ЗЕН за лица со уникатни способности

Здружението ИКУАЛИТИ во рамки на проектот „Инклузивно soirée ЗЕН - инклузивен концерт и модна инклузивна и интеграциска ревија“, ќе ја претстави колекцијата ЗЕН за адаптирана облека за лица со попречености. Здружението ИКУАЛИТИ во рамки на…