Како да се справите со тврдоглаво дете?

Дали вашето дете е тврдоглаво и самоволно токму кога сакате да ве послуша? Дали вашето дете лесно се нервира од ситница и сака да си тера по свое, по секоја цена? Викање на цел глас без солзи, фрлање на под и инает се само некои од…

Магијата продолжува – заврши 3. Фестивал на инклузија!

Од 20 до 23 јуни, во Парк Македонија – Општина Кисела Вода се одржа 3-то издание на Фестивалот на инклузија, креирајќи ненадминлива позитивна енергија, поддршка и заедништво. 3. Фестивал на инклузија, организиран од Здружението…

Фестивалот на инклузија по трет пат ќе ве маѓепса и ќе ви ја разнежни душата!

Во четири фестивалски денови, помеѓу 20 и 23 јуни 2024 година, во Паркот Македонија – Општина Кисела Вода, Здружението Икуалити ќе зрачи со љубов, позитивна енергија и преку бројни настани наменети за сите генерации ќе ги разбуди…

Картон торта – торта од хартија

Тортите од хартија веќе неколку години се вистински хит меѓу децата и родителите и се незаменлив елемент на роденденските прослави во градинките и во пониските одделенија во училиштата. Одговорот на прашањето зошто е тоа така лежи во…

Книга, чај и пролетно сонце

Денот се буди полека и нежно, нема веќе време снежно. Сончеви зраци, немирни и сјајни ѕиркаат од прозорот како бескрајни. Во еден агол од домот мој продираат пролетни зраци в рој Во постела мека и нежна исто како покривка на планина…

Книга, чај и пролетни сончеви зраци

Јас сум дете кое покрај спортот и дружењето со децата во моето маало, сакам и да читам. Ги сакам сите годишни времиња, но најмногу ја сакам пролетта. Тогаш светот се обојува во сите бои,  воздухот е исполнет со слаткиот мирис…

Прво инклузивно soirée – повик за модна ревија на колекција ЗЕН за лица со уникатни способности

Здружението ИКУАЛИТИ во рамки на проектот „Инклузивно soirée ЗЕН - инклузивен концерт и модна инклузивна и интеграциска ревија“, ќе ја претстави колекцијата ЗЕН за адаптирана облека за лица со попречености. Здружението ИКУАЛИТИ во рамки на…

Јазикот наш денешен

Јазикот е патоказ на културата, најскапоцената амајлија од нашите предци. Тој ни покажува од каде луѓето доаѓаат и каде одат. Јазикот на којшто зборувам уште од мала, јазикот што го разбирам отсекогаш, што го пишувам, со чија помош…

Извадок од збирката „Не сме родени случајно“ на авторката Славица Бијелиќ кој ќе го трогне секој…

Извадокот од збираката  „Не сме родени случајно“ на авторката Славица Бијелиќ може да го трогне секој родител и да го натера правилно да се однесува пред своето дете. Јас сум збунет Драги мои родители, постојано ми велите дека цигарите се…

Совети и упатства како правилно да воспитувате дете

Не постои рецепт за родителство и тоа сите го знаеме. Но дали детето ќе биде непослушно или не, зависи од нашиот однос кон детето. Има огромна разлика помеѓу непослушно дете и палаво дете. Палавото дете е љубопитно, живо и испитувачко.…