Кампања на МНЗА по повод „Светскиот ден на аутизмот“

Македонското научно здружение за аутизам (МНЗА) по повод 2 април  „Светскиот ден на аутизмот“ Ве информира за своите активности. Оваа година повторно се вклучивме во онлајн кампањата на Аутизам Европа која се спроведува ширум Европа,…

Силата на коњот: терапија со коњи за АДХД

Поврзувањето со коњот, гради вештини за односи кај луѓето со АДХД  и им помага на децата да се чувствуваат удобно во својата кожа. Да се живее добро со АДХД значи повеќе од управување со симптомите и завршување на работите. Сакаме да се…

“Отуѓување“од Ѓорѓи Мешков ја опишува потресната висинска приказна за борбата за спас на сопствениот…

Долгоочекуваниот и повеќе пати најавуваниот роман “Отуѓување“ од Ѓорѓи Мешков, на приказната на Бранко Брковиќ, конечно излезе од печат. Промоцијата ќе биде во Април во Скопје и Кавадарци, а се најавуваат и промоции во други градови во…

Нарушено однесување

Скоро сите деца понекогаш можат да се проблематични или бараат вложување поголем напор, а посебно помалите деца. Проблематично или нарушено однесување е однесување кое трае или станува посериозно што предизвикува проблеми во семејството,…

Какви типови на ехолалија постојат? – Функционална и нефункционална ехолалија

Ехолалијата може да биде нефункционална и функционална. Ехолалијата може да биде нефункционална за некои деца. Нефункционална ехолалија значи дека зборовите и фразите не се користат за да значат нешто, туку тие се само празни зборови.…

Ден на свеста за аносмија

Денот за подигање на свеста за аносмијата на 27 февруари го обрнува вниманието на состојбата што предизвикува губење на мирис. Од сите наши сетила, мирисот можеби се зема здраво за готово повеќе од кое било друго. Постојат многу причини за…

Позитивни и негативни влијанија од интернетот

Интернетот е глобална мрежа која главно обезбедува безжична интерактивна комуникација. Употребата е низ целиот свет со околу 7 милијарди корисници на безжични уреди кои моментално користат интернет технологија. Со околу 7,7 милијарди луѓе…

Фотосинтеза

Фотосинтезата е процес преку кој зелените растенија и другите специфични живи организми користат светлосна енергија за претворање на водата и јаглерод диоксидот во едноставни шеќери и да испуштаат кислород во атмосферата. Преку…

Kако најлесно да научиш да црташ

За сите љубители на цртањето. Со задоволство сакам да ви го претставам youtube каналот каде што можете да научите како да цртате едноставни цртежи или уметнички дела. Едноставните цртежи се многу погодни за деца од помала возраст, но…

Татко ми е мојот херој

Татко ми е мојот херој и водич во мојот живот. Оној на кој гледам секогаш кога ќе се најдам во неволја и е мојата водечка сила за сите мои главни одлуки во животот. Има љубов кон филмовите и фудбалот. На моменти само се задеваме кој прв ќе…