5 нарушувања тесно поврзани со аутизмот

Со текот на времето, родителите стануваат посвесни за состојбата на своето дете, но честопати нивното расудување е заматено со погрешна дијагноза. Меѓу другите состојби, стапката на дијагноза на аутизам се зголемува од ден на ден. Понекогаш…

Шпанија руши бариери! Мар Галсеран е првата парламентарка со Даунов синдром

Мар Галсеран неодамна влезе во историјата во Шпанија, станувајќи првата парламентарка во земјата со Даунов синдром. Галсеран долго време имала политички амбиции. Таа се приклучила на конзервативната Народна партија кога имала 18 години и…

ПОВИК ЗА УЧЕСТВО ВО БАЈКАТА НА ШАРЕНИТЕ РАЗЛИЧНОСТИ!

Здружение ИКУАЛИТИ организира настан за дечиња со попреченост, наречен новогодишна бајка на шарените различности. Ве покануваме да се пријавите на настанот за доделување на новогодишни пакетчиња за дечиња со попречености…

Сите сме еднакви

Сите сме еднакви Сите сме еднакви, на оваа наша планета, Со многу сличности, но и различни света. Со љубов и разбирање, да си подадеме рака, Заедно, сите за мир и за среќа да практикуваме вака. Без разлика на раса, вера или боја,…

Како да создадете работни навики кај Вашите децата?

Најголемиот успех на секој родител е правилното воспитување и насочување на детето. Не постои рецепт за родителство. Најчесто, ние се водиме од инстинктот, верувајќи во неговата непогрешливост. Во нашата желба да ја извршиме оваа најсвета…

Како гимнастиката им помага на нашите деца за нивната иднина

Гимнастиката се смета за еден од најстарите олимписки спортови. Тој е еден од најпопуларните олимписки спортови, токму поради тоа што ги прави натпреварувачите издржливи, фокусирани, дисциплинирани поединци. Неговото влијание врз развојот…

Дневник на Ана Франк – анализа на ликови, прераскажување

Дневникот на Ана Франк е роман напишан врз основа на белешките на тринаесетгодишно девојче со еврејско потекло. Таа го напишала додека со родителите и пријателите се криела од нацистите. Вид на дело: роман (автобиографија) Време:…

Социјална фобија

Социјалната фобија, позната и како социјална анксиозност, е широко распространето ментално нарушување кое ги погодува луѓето од сите возрасти, вклучително и децата. Социјалната фобија кај најмладите може да има значително влијание врз…

Родителски стилови

Кога стануваме родители, се соочуваме со една од најпредизвикувачките задачи во животот, а тоа е воспитувањето на нашите деца. Свесни сме дека нашите постапки и родителски стилови можат да имаат долгорочни последици врз нивниот развој.…

Едно мое необично патување

Беше викенд, станав, и одма земав учебник по Географија од мојата поголема сестра и почнав да читам. Во учебникот беа опишани сите планети, но јас почнав да си замислувам дали е можно да постојат и други неоткриени планети. Се зачудив и…