Успехот кај луѓето

Успехот е можеби најпосакуваното чувство што сите сакаме да го доживееме во остварувањето на нашите цели, а исто така и во секојдневниот живот. Очигледно, секој поединец има своја дефиниција за успех.  Успехот значи различни работи за…

Младите од Град Скопје подготвени за промени – Заврши 1-от менторски форум на Зен 2.0 Караван

Се одржа првиот од петте форуми за менторство за млади лидери на заедниците, во рамки на проектот Зен 2.0 Караван, наменет за поширокото подрачје на Град Скопје, на кој учество земаа 5 учесници водени од 4 ментори. Првиот дел од 1-от…

10 работи што треба децата да знаат пред да тргнат во училиште

Од година во година добивам впечаток дека се повеќе се истакнуваат способностите на децата кои не се основни во предучилишна возраст, а се занемаруваат елементарните. Сè почесто во разговорите со колегите наставници го гледам нивното…

Тинејџери (15-17 години)

Развојни пресвртници Ова е време на промени за тоа како тинејџерите размислуваат, чувствуваат и комуницираат со другите и како растат нивните тела. Повеќето девојчиња до сега ќе бидат физички зрели, а повеќето ќе имаат завршено пубертет.…

Млади тинејџери (12-14 години)

Развојни пресвртници Ова е време на многу физички, ментални, емоционални и социјални промени. Хормоните се менуваат како што започнува пубертетот. На повеќето момчиња им растат влакна на лицето и срамниот дел, а гласот им се…

Средно детство (9-11 години)

Развојни пресвртници Се поголемата независност на вашето дете и интересот за пријателите може да бидат очигледни сега. Здравите пријателства се многу важни за развојот на вашето дете, но притисокот од врсниците може да стане силен во…

Средно детство (6-8 години)

Развојни пресвртници Средното детство носи многу промени во животот на детето. Во тоа време, децата треба да можат сами да се облекуваат, полесно да фатат топка користејќи ги само рацете и сами да ги врзат чевлите. Независноста од…

Деца од предучилишна возраст (3-5 години)

Развојни пресвртници Како што децата растат во раното детство, нивниот свет ќе почне да се отвора. Тие ќе станат понезависни и ќе почнат да се фокусираат повеќе на возрасните и децата надвор од семејството. Уште повеќе ќе сакаат да…

Мали деца (2-3 години)

Развојни пресвртници Поради растечката желба на децата да бидат независни, оваа фаза често се нарекува „страшни двајца“. Сепак, ова може да биде возбудливо време за родителите и малите деца. Малите деца ќе доживеат огромни промени во…

Мали деца (1-2 години)

Развојни пресвртници Во текот на втората година, малите деца повеќе се движат наоколу и се свесни за себе и за својата околина. Нивната желба да истражуваат нови предмети и луѓе исто така се зголемува. Во текот на оваа фаза, малите деца…