Преглед на категоријата

ИНКЛУЗИЈА

5 нарушувања тесно поврзани со аутизмот

Со текот на времето, родителите стануваат посвесни за состојбата на своето дете, но честопати нивното расудување е заматено со погрешна дијагноза. Меѓу другите состојби, стапката на дијагноза на аутизам се зголемува од ден на ден. Понекогаш…

Шпанија руши бариери! Мар Галсеран е првата парламентарка со Даунов синдром

Мар Галсеран неодамна влезе во историјата во Шпанија, станувајќи првата парламентарка во земјата со Даунов синдром. Галсеран долго време имала политички амбиции. Таа се приклучила на конзервативната Народна партија кога имала 18 години и…

Социјална фобија

Социјалната фобија, позната и како социјална анксиозност, е широко распространето ментално нарушување кое ги погодува луѓето од сите возрасти, вклучително и децата. Социјалната фобија кај најмладите може да има значително влијание врз…

Моето дете ме удира: Како да го запрете ова однесување

Раното детство е исполнето со љубов, смеа, развојни пресвртници и многу други работи. Без разлика што и да правите, родителството не е чиста и лесна работа, но е многу убава. Малите деца меѓу 1-3 години, во овој период ги прават своите први…

Лента со сончогледи

🌻 🌻 🌻 Колкумина од вас го знаат значењето на лентата со сончогледи? 🌻 Сигурно многу малку. 🌻 Сончогледовата лента не е нов тренд, инициран од некаков псевдоинфлуенсер. 🌻 Тоа е симбол што се…

Кампања на МНЗА по повод „Светскиот ден на аутизмот“

Македонското научно здружение за аутизам (МНЗА) по повод 2 април  „Светскиот ден на аутизмот“ Ве информира за своите активности. Оваа година повторно се вклучивме во онлајн кампањата на Аутизам Европа која се спроведува ширум Европа,…

Силата на коњот: терапија со коњи за АДХД

Поврзувањето со коњот, гради вештини за односи кај луѓето со АДХД  и им помага на децата да се чувствуваат удобно во својата кожа. Да се живее добро со АДХД значи повеќе од управување со симптомите и завршување на работите. Сакаме да се…

Нарушено однесување

Скоро сите деца понекогаш можат да се проблематични или бараат вложување поголем напор, а посебно помалите деца. Проблематично или нарушено однесување е однесување кое трае или станува посериозно што предизвикува проблеми во семејството,…

Какви типови на ехолалија постојат? – Функционална и нефункционална ехолалија

Ехолалијата може да биде нефункционална и функционална. Ехолалијата може да биде нефункционална за некои деца. Нефункционална ехолалија значи дека зборовите и фразите не се користат за да значат нешто, туку тие се само празни зборови.…

Радикално позитивно родителска техника: Пристап на негувано срце

Дали имате дете со АДХД кое едноставно не слуша или не следи никакви правила? Дали ситуацијата е толку тешка што се чувствувате безнадежно? Ако е така, пристапот на „Негувано срце“ создаден од терапевтот Хауард Гласер може да биде одговорот…