Како играта придонесува за социјалниот развој на децата?

Играта подобрува повеќе аспекти на менталната и физичката благосостојба на детето, но таа е особено клучна за здрав социјален развој. Редовното вклучување во активна, неструктурирана групна игра ги подобрува социјалните вештини на детето на сите следни начини:
1. Играта гради емпатија.
Игрите со улоги ги предизвикуваат децата да се стават во туѓа кожа и да го видат светот од поинаква гледна точка. Како резултат на тоа, тие добиваат поголема свест за чувствата на другите луѓе и како нивните постапки влијаат на другите. Социјалните игри, исто така, може да бараат од децата да ги интегрираат искуствата на други деца од различно културно или економско потекло од нив, што ги подобрува карактеристиките како толеранција и отвореност.
2. Децата кои играат имаат подобра писменост и јазични вештини.
Кога децата играат, тие мора да ги најдат вистинските зборови за да ги пренесат своите идеи, да ги етикетираат предметите во нивната околина, да преговараат за границите, да решаваат спорови, да споделуваат и да се менуваат. Заедно, овие активности ги вежбаат јазичните вештини на детето, помагајќи му да изградат побогат речник и да научат да го користат јазикот поефективно. Групната игра, исто така, вклучува значителна количина на слушање, бидејќи кооперативното градење на светот се потпира на способноста да се разберат и применат идеите на другите. Иако слободната игра ретко вклучува употреба на пишан јазик, децата на кои им е дозволено доволно време за игра обично покажуваат посилни вештини за описменување. Оваа асоцијација постои затоа што глумењето игра усовршува неколку вештини пред описменување, вклучувајќи работна меморија, именување и симболична мисла. Додека децата играат, тие се сеќаваат на минатите искуства и ги применуваат во нивната тековна активност. Овој процес ја зголемува нивната способност да задржат информации и да заклучат значење, две основни компоненти на читањето со разбирање. Исто така, користењето предмети во симболичен контекст им помага на децата да разберат како пишаниот збор може да претставува концепти, предмети и искуства. Оваа практика ја подобрува нивната способност да визуелизираат додека читаат и пишуваат. Игрите со преправање, исто така, ги учат децата на основите на наративната структура преку усно раскажување приказни.


3. Вклучувањето во неструктурирани групни активности може да го намали социјално несоодветното однесување.
Кога децата играат, тие ги искусуваат придобивките од покажувањето позитивни особини, на пример, дружељубивост и трпение, и последиците од подлегнувањето на негативните однесувања, како што се себичноста и агресијата. Преку природен процес на обиди и грешки, тие учат да ги инхибираат нивните импулси и да конструираат попромислени, соодветни одговори на предизвикувачки ситуации. На крајот стануваат повнимателни, покооперативни, прифаќаат и стануваат флексибилни. Оваа состојба на социјална компетентност им овозможува на децата да градат посилни односи и да напредуваат во стресни средини додека созреваат.
4. Играта ја намалува анксиозноста и ги учи децата како да ги регулираат своите емоции.
Играњето улоги има длабоки терапевтски придобивки за децата. Преправаните игри им даваат на децата безбеден простор за истражување, изразување и обработка на нивните емоции, што ја ублажува напнатоста и промовира самосвест. Играта може да им помогне на децата да се помират со загубата, да се подготват за стресни ситуации, да се прилагодат на промените и да создадат попозитивен, охрабрувачки наратив околу неволјите. Поважно е дека децата од предучилишна возраст кои се занимаваат со глумење игра имаат поголема веројатност да користат сопствен говор отколку децата кои учествуваат во активности насочени од возрасни. Оваа промена во однесувањето сугерира подобрена емоционална регулација бидејќи сопствениот говор е примарна алатка за внатрешна комуникација, самоводење и самоуправување кај децата на возраст од 2-7 години. Некои видови игра, како што е авантуристичката игра на отворено, исто така ја намалуваат анксиозноста дозволувајќи им на децата да преземаат ризици, што ги изложува на ограничени епизоди на страв и сомнеж. Овие искуства ги учат децата како да управуваат со психолошкото и физиолошкото возбудување и да се справат со неизвесноста, која е многу заштитничка од стрес.
5. Децата кои играат имаат поголема социјална самодоверба и самопочит.
Децата, како и возрасните, треба да се чувствуваат способни и автономни. Меѓутоа, бидејќи водат таков структуриран живот, тие имаат малку можности да ја искористат својата моќ како поединци. Во текот на поголемиот дел од денот, на децата им се кажува што да прават, каде да одат и кога ќе се случат работите, што придонесува за чувство на фрустрација и беспомошност. Како активност предводена од дете, играта обезбедува критичен излез за овие чувства и им дава шанса на децата да чувствуваат поголема контрола над нивните животи. За време на преправаната игра, децата преземаат водечка улога, создавајќи свои правила во амбиент по сопствен избор. Тие се слободни да живеат во измислени позиции на авторитет, како што се преправањето дека се принц или суперхерој, додека ги користат своите моторни и креативни вештини за да ја поддржат својата улога. Како резултат на тоа, тие стануваат посигурни во своите способности и посигурни во својот идентитет.

Не само што децата со самодоверба се посреќни и поотпорни, туку имаат поголема веројатност да им пријдат на другите деца и да иницираат пријателства. Со текот на времето, тие градат поцврста социјална мрежа, која обезбедува тампон против депресија, изолација и малтретирање, додека продолжуваат да ги подобруваат своите социјални и комуникациски вештини.

Можеби ќе ве интересира