Други пресвртници во развојот на Вашето 9-годишно дете

Децата на оваа возраст, исто така, имаат желба да сакаат одредено ниво на организација во нивниот живот и честопати ќе водат сметка за нивните секојдневни активности и распореди. Сеуште им требаат од 10 до 11 часа сон на ноќ, но можеби за некои родители ќе биде потешко да се спроведе рано време за спиење. Многу 9-годишни деца уживаат да присуствуваат на собиранки во  групи. Групите за млади, клубовите и организираните активности можат да бидат голема привлечност за децата во оваа возрасна група, бидејќи им дава можност да работат на заедничка цел, истовремено помагајќи им да се дружат со нови врсници.

Кога да бидете загрижени

Сите деца се развиваат со малку поинакви стапки. Ако вашето дете малку заостанува во една или друга област, има големи шанси да го достигне тоа наскоро. Но, ако се чини дека на вашето дете му недостасуваат важни развојни пресвртници, важно е да побарате стручна помош. Раната интервенција е клучна за решавање на доцнењата во развојот и пречки во учењето. Повеќето деца се посилни во некои академски области од други. Ако вашето дете има тежок момент по одреден предмет, може да биде соодветно да се дополнат училишните инструкции со туторство или дополнителна помош од домашна работа. Ако вашето дете навистина се бори, можно е да има попреченост во учењето што ги прави академиците на повисоко ниво попредизвикувачки. Ако вашето дете се бори да се дружи или има проблеми со управувањето со своите емоции, разговарајте со педијатарот. Дефицит на социјални вештини и проблеми со менталното здравје можат да растат со текот на времето ако останат нерешени.

Совет

Повеќето 9-годишни деца сакаат да бидат повеќе одговорни отколку што се подготвени да се справат. Значи, важно е да им дадете домашни работи и да доделите домашни задачи. Но, држете ги будно за тоа што вашето дете прави на Интернет и со кого поминува време. Внимателно следете го развојот на вашето 9-годишно дете. Ако имате прашања или проблеми, слободно контактирајте не.

Можеби ќе ве интересира