Зошто е важна комуникацијата со тинејџер?

Колку и да ви се чини дека вашиот адолесцент има богат и значаен социјален живот, не заборавајте дека вашата родителска комуникација со тинејџерот е многу важна. Вистина е дека живееме во време кога трката по пари има предност и кога веројатно се обидувате да го дадете максимумот од материјална страна. Само не заборавајте дека тинејџерите треба да разговараат со своите родители дури и ако не можат да го покажат тоа. Тие се во најранливиот период на растење. Тие веќе не се мали, но ниту се доволно зрели за да можат рационално да судат и сами да одлучуваат.

Интересите на вашиот тинејџер се менуваат – Без разлика колку вашето дете беше комуникативно и зборливо како дете, тоа се менува со текот на времето кога тоа влегува во пубертет. Адолесценцијата е периодот кога детето повеќе се врти кон општеството, врсниците и постепено има се помалку потреба да разговара со вас. Вие мора да бидете иницијатор на разговорот. Прво, размислете што сака вашето дете. За што навистина се грижи? Какви филмови сака да гледа? Каков жанр на книги сака да чита, ако воопшто сака? Ова може да ви се чини како безумно, но ова е првиот чекор што ќе ви помогне да започнете разговор. Сè што може да ви помогне да ги разберете интересите на вашето дете ќе биде корисно. Ако сте подготвени да разговарате со вашето дете за нешто за кое е страсно, на добар пат сте повторно да се зближите.

Комуникацијата со тинејџер мора да биде конструктивна – Ако сте родител кој постојано „бучи“, бидете сигурни дека тоа само ќе го натера вашиот тинејџер да се оддалечи од вас. Тие се во многу чувствителен период на растење, и колку и да ви изгледа како работа, не смеете да заборавите дека вашето дете речиси секојдневно води внатрешна битка со себе. Не дозволувајте да разговарате со него со заповеднички тон, бидејќи така нема да постигнете ништо. Обидете се мирно да кажете сè што имате, а потоа исто така да го ислушате детето. Не го прекинувајте. Наместо тоа, обидете се да дознаете што повеќе детали, но секако со смирен тон. Дури и ако случајно дознаете нешто што непријатно ќе ве изненади, задолжително воздржете се од експлозија на гнев. Кажете го вашето мислење со смирен тон, а потоа обидете се да го продолжите разговорот во насока на наоѓање на најдоброто решение. Ваше е да му дадете насоки, за да може тинејџерот сам да дојде до заклучок. Се разбира, сето ова треба да се аргументира. Никако не кажувајте- “Затоа што јас велам така!”

Секојдневната комуникација со тинејџерот е задолжителна – Важно е да знаете со кого се дружи вашиот тинејџер, и во реалниот живот и во виртуелниот свет. Можеби не ви се допаѓа неговиот избор на друштво, но ако му забраните да гледа и да комуницира со неговото сегашно друштво, само ќе создадете контра-ефект. На крајот на краиштата, вие самите знаете дека во младоста секогаш сте се стремеле кон нешто што било забрането. Постари сте, поискусни и што е најважно, сте биле таму каде што се сега. Затоа, нормално е дека многу работи разбирате многу подобро отколку што тие претпоставуваат. Токму затоа не смеете да ги задржувате, туку да им дозволите да го кажат своето мислење и за изборот на компанија и за се останато. Ако објасните зошто не ви се допаѓа изборот на неговото друштво, имате поголеми шанси да го решите тоа. Секако, не очекувајте да постигнете позитивен ефект по првиот разговор. Затоа е важно вашата комуникација да биде секојдневна. Бидете секогаш таму за да може да сподели со вас и добри и лоши моменти од неговиот социјален живот.

Бидете пример за вашиот тинејџер – Имајќи предвид дека ова е многу предизвикувачка фаза во созревањето на децата, понекогаш е многу тешко родителите да реагираат смирено. Иако, потребно е во тој период да бидеме со нив, со зборови и дела да им покажеме дека секогаш можат да сметаат на нас. Не дозволувајте ништо да дојде помеѓу вас и вашето дете. Мора да бидете „безбедно пристаниште“ за нив, особено во моментите кога се чини дека целиот свет им се распаѓа. Тие се во фаза кога допрва треба да развијат независно размислување и созреано реалистичко расудување. Суштината на адолесценцијата е процесот на одвојување од родителите и постепена независност. Токму тука вие како родител имате клучна улога, па вашата комуникација со вашиот тинејџер не смее да изостане. Мора да им помогнете да научат наметливи и социјални вештини и да им дадете позитивен пример да ги изградат своите лични квалитети и вредности. Само така ќе му помогнете на вашиот тинејџер да прерасне во стабилна и емпатична личност.

Вие мора да бидете иницијатор на разговорот – Факт е дека е многу тешко да се воспостави добар однос со тинејџер, но не е невозможно. Иако се во многу чувствителен период од животот, тоа не треба да биде оправдување за нивното лошо однесување. Особено ако веќе сте воспоставиле добар и отворен однос со вашето дете, полесно ќе го одржувате во тинејџерските години. Не заборавајте дека се во период кога обично не сакаат да разговараат со родителите, едноставно се незаинтересирани. Најдосадните теми за нив се токму оние кои би сакале да ги знаете што повеќе, пред се за изборот на друштво, излегувањето, како и за квалитетот на времето поминато во друштво.

Наоружајте се со трпение – Тинејџерите се во период кога не се ниту деца, ниту возрасни, па често ќе се случи преку бунт и непослушност да ги тестираат границите до што им е дозволено. Ваквото однесување може да се манифестира само во односот со родителите и понекогаш речиси во сите сфери од животот на адолесцентот. Во такви ситуации треба да останете присебни и смирени, што ќе бара многу трпение. Почекајте го вистинскиот момент за разговор, бидејќи доколку инсистирате да разговарате во тој момент, само ќе ја влошите ситуацијата и со текот на времето ќе создадете јаз меѓу детето и вас. За да биде успешна вашата комуникација со тинејџер, не заборавајте дека вие мора да бидете иницијатор на разговорот.

Мора да бидете доследни – За да може вашата комуникација со тинејџерот да биде успешна, важно е секогаш да бидете доследни. Ако во еден момент не одобрувате некоја постапка на вашиот тинејџер и потоа лесно ја прифатите, му давате лош пример на детето и го збунувате. На овој начин му испраќате порака дека не ве интересира тој и неговото однесување, што секако не е точно. Не смеете да бидете премногу строги или преблаги, бидејќи тоа може да создаде само контраефект. Наједноставниот и во исто време најефективниот начин да постигнете добра комуникација со вашето дете е секојдневно да разговарате и да бидете отворени за сите прашања. Поставете јасни правила на комуникација кои значат дека никој никого не обвинува, ниту дека се лутите еден на друг. Само во тој случај разговорот ќе има ефект и вашата врска ќе биде посилна и подобра.

Не дозволувајте ништо да ве спречи да разговарате со вашето дете, дури и кога ви се чини дека нема потреба или дека вашето дете не сака да ја сподели својата интимност со вас. Особено во такви ситуации треба да најдете начин да допрете до нив. Колку и да се ориентирани кон врснички групи, не заборавајте дека длабоко во себе плачат за вашата блискост и отворен разговор.

Можеби ќе ве интересира