Преглед на категоријата

РОДИТЕЛИ

Когнитивен развој на Вашето 9-годишно дете

Без разлика дали станува збор за читање книги, играње топка или откривање на се што можат за светот на „Војна на ѕвездите“, вашето дете ќе ги извршува своите интереси со внимание и фокус. Значи, додека 9-годишниците имаат подолг распон на…

Социјален развој на Вашето 9-годишно дете

Социјалните вештини се особено важни оваа 9 - та година, бидејќи врските меѓу врсниците добиваат поголемо значење. Вашето дете треба да развива способност да види дека пријателствата имаат многу различни нивоа. Детето исто така може да…

Емоционален развој на Вашето 9 – годишно дете

На девет години, децата се повеќе се способни да се справат со конфликтите. Нивната растечка независност ќе доведе до нив, да бараат односи независни од своето семејство, вклучително и спиење во куќата на други членови на семејството. Многу…

Пресвртници во развојот на Вашето 9-годишно дете

На деветгодишна возраст, децата се подготвени за голема транзиција бидејќи стојат на почетокот на адолесценцијата. На многу начини, тие сè уште можат да се сметаат за деца, но стануваат многу понезависни и можат да се справат со одредени…

Кои се причините за ехолалија кај деца со нетипичен развој?

Може да има неколку причини за ехолалија кај децата. Можеби се обидуваат да: одржуваат разговор со некого, да привлекува внимание на некого, да комуницира со други луѓе,или пак да прашува за работи. Ова се некои од вообичаените причини.…

Што е ехолалија?

Ехолалија е повторување на фрази и зборови. Тоа е единствена форма на вербална имитација. Малите деца учат да зборуваат имитирајќи ги звуците што ги слушаат. По некое време, типично децата во развој, ќе почнат да користат јазик за…

Неколку знаци дека вашето дете може да стане зависник од Интернет

Ако вашето дете поминува премногу време на Интернет, може да се развие компулсивно однесување. Ова може да доведе до зависност од Интернет и користење на техничка опрема, како и секој друг вид зависност, може да уништи здрав баланс на…

ШТО Е СТОКХОЛМСКИ СИНДРОМ?

Стокхолмски синдром  е психолошки термин кој се користи за да се опише парадоксалниот феномен на врската што се развива помеѓу некој  човек и неговиот заложник.Тука не станува збор за дајца пријатели, туку за луѓе кои живеат заедно и едниот…

Сакате да пораснете здрави и среќни деца? Факти како интернетот влијае на вашите деца

Не е толку чудно во овие години да гледате дека децата со часови се лепат на паметни телефони, конзоли за игри или телевизори. Бидејќи живееме во такво време и екрани има насекаде околу нас, тешко е за родителите да го контролираат времето…

Англискиот јазик го заменува мајчиниот јазик кај децата

Наместо нивниот мајчин јазик, сè повеќе деца комуницираат на англиски јазик. Ова се случува затоа што прекумерно ги користат модерните технологии и нивните родители наместо да им ја развиваат моториката и да ги учат да играат, тие ги тераат…