2 Април – Меѓународен ден на книгата за деца

Меѓународниот ден на книгата за деца е на 2 април, роденден на данскиот автор Ханс Кристијан Андерсон.

Целта на денот е да се создаде и понатаму кај децата љубов кон читање на книги. Денот, исто така, ги забележува детските книги, како што се оние напишани од Ханс Кристијан Андерсон. Неговите најпознати бајки се „Нова облека на Царот“, „Малата сирена“, „Славејот“, „Снежната кралица“, „Грдото  пајче“, „Малата девојка од натпреварот“ и „Тумпелина“.


На овој ден поканете ги децата да ја читаат гласно приказната за нивните омилени јунаци. Ако имате мали деца, читајте им вие приказни за деца. За поголемите деца направете обележувачи со нив. Помагајте им на детето да изберат омилена приказна, сепак тоа е култура на живеење и однесување.

Можеби ќе ве интересира