Дисциплина – збор за кои многу родители сметаат дека значи казна

Дисциплина - учење или казна

Ајде да играме брза игра со асоцијација на зборови. Да ви кажам еден збор, а вие да го кажете првото нешто што ќе ви падне на ум кога ќе го прочитате тој збор. Не размислувајте долго. Само кажете го првиот збор што ќе ви падне на памет. Добро, еве:
Небо
Ноќ.
Дисциплина.
Шансите се, кога ќе го прочитате „небо“, првиот збор што ви падна на ум е „сино“ или „високо“. Кога ќе прочитате „ноќ“, можеби ќе помислите на зборовите „темно“ или „ѕвезди“. Што е со „дисциплината“? На што помисливте кога го прочитавте тоа? Веројатно ќе помислевте на „казна“ или „поставен во ред“. Идејата дисциплината да биде синоним за казна е вкоренета во вашата психа. Првото нешто  што родителите го мислат кога ќе го слушнат зборот „дисциплина“ е обично нешто негативно. Сепак, дали знаевте дека зборот дисциплина потекнува од латинскиот збор „disciplina“ што значи поучување, што пак доаѓа од „discipulus “ што буквално се преведува со ученик.

позитивна дисциплина

Сепак, можам да се обложам дека малкумина кои ја испробаа малата вежба погоре, би помислиле „да учат“ кога првпат ќе го прочитаат зборот „дисциплина“. Има многу причини, со текот на годините кај родителите, дисциплината преминала од значење „да се учи“ во „да се казнува“! Постојат неколку типови на дисциплина. Една од нив е и „позитивната дисциплина“ идеја која се фокусира на враќање на работите кон корените – кога децата прават нешто погрешно, наместо да ги казнуваат, родителите треба да ги учат и да ги водат да го постават правилното однесување кај децата. Најважно е дека прво родителите кај себе треба да го сменат мислењето дека дисциплината нее ништо лошо, па потоа ќе можат да и да се постават пред своите деца со позитивен став и со тоа ќе се вратат од „да казниме“ во „да учиме.

Текстот го напиша лиценциран детски тренер и личен детски асистент: Славе Павловски

Можеби ќе ве интересира