Емоционален развој на Вашето 9 – годишно дете

На девет години, децата се повеќе се способни да се справат со конфликтите. Нивната растечка независност ќе доведе до нив, да бараат односи независни од своето семејство, вклучително и спиење во куќата на други членови на семејството. Многу деветгодишни деца ќе имаат силна желба да припаѓаат во група и да го утврдат своето место во рамките на општествениот поредок на училиштето и друштвото. Како резултат, многумина ќе почнат да стануваат подложни на притисок од врсници затоа што ќе сакаат да ја импресионираат својата група врсници. На девет години, децата треба да се способни да преземат поширок спектар на работи и одговорности низ куќата и би требало да сакаат да започнат да учествуваат во одлуки што влијаат на семејството. Деца од девет години можат да бидат шеми на контрадикторност. Повеќето ќе сакаат да ги прошират своите социјални кругови, но сепак ќе бараат засолниште со семејството доколку некогаш се чувствуваат несигурни. На девет години, децата се уште се под големо влијание на нивните родители. Повеќето 9-годишни деца имаат добивка од слободата за да ја создадат својата растечка независност, но сепак бараат емоционална потврда од своите родители. Деветгодишни деца исто така можат да бидат нерасположени и вознемирени во еден момент, а потоа да бидат во ред следниот момент. Деветгодишни деца стануваат сè посвесни за реалните опасности и катастрофи. Стравувањата за настани како што се криминал или смрт на близок, еден ден може да ги замени стравовите што ги имале како помлади деца, како што е стравот од чудовишта.

Развој на 9 годишно дете
Клучни пресвртници
Може да инсистира да има свој начин на живеење, но може да го слуша својот разум. Може да се однесува неразумно или грубо кога работите не одат според планираното, но е способен да препознае добро и лошо однесување и да се извини. Бара деца на своја возраст за да се справат со непријатните емоции, но е способен да се потпре на сопствените ресурси
Совет за родителство
Вашето дете може да има прашања во врска со ситуациите што ги слушнал или работите што се случуваат во неговата околина. Обезбедете соодветни одговори за возраста и фактички информации. Немојте да ги лажете. Фокусирајте се на сè што се прави за да се заштитат децата и размислете да го вклучите во обичен проект, како  донирање своја облека и играчки на деца на кои тоа им е потребно.

Развој на 9 годишно дете

Можеби ќе ве интересира