Татковци и ќерки: МОЌ И ПОТЕНЦИЈАЛ

Како татковци, ние сме често почетно машко влијание во животот на нашите ќерки, поставувајќи стандарди за она што го очекуваат од момчиња и другите момчиња. Можеби уште поважно, како родители го пренесуваме она што мажот и светот што е надвор од нашиот дом- вредат кај девојчињата и жените. Сепак, честопати сме збунети околу тоа како да ги воспитуваме нашите ќерки. Се чини дека тие размислуваат, дејствуваат и комуницираат толку поинаку од нашите синови и другите мажи како нас! Понекогаш мислиме дека не можеме да се поврземе, како што можат нивните мајки. Но тоа е сосема погрешно. И покрај нашите сомнежи кои ги имаме за нашите ќерки, тие имаат потреба од поголема поврзаност со татковците. Кога делуваме и работиме за да зацврстиме и храниме поврзаноста, помагаме да ги претвориме нашите ќерки во прекрасни луѓе и одлични жени. Татковците како родители играат огромни улоги во социјалниот и емотивниот развој на нивните ќерки. Едноставно нема оправдување за татковците кои остануваат далеку од животот на нивните ќерки.

Татковци и ќерки: моќ и потенцијал

10 совети за зајакнување на врската на татко и ќерка:
1. Слушај – Фокусирајте се на она што Вашата ќерка мисли, верува, чувствува, сонува и прави – наместо тоа како изгледа. Сфатете ја сериозно и давајте и самодоверба да ги користи своите таленти секаде во светот.
2. Охрабрете ја да го сака своето тело и кој е таа – Погледнете ја како жива целина, способна за било што позитивно да направи. Таа најверојатно ќе избере партнер за живот кој живее и делува како вас и ги има вашите вредности, затоа постапувајте со неа и со сите оние што ги сака, со многу почит.
3. Бидете прирзан – Здравиот допир ги храни и ги темели нашите ќерки, покажувајќи им дека заслужуваат утеха, радост и блискост.


4. Бидете физички активни со вашата ќерка – Пронајдете начини да си играте со вашите ќерки. Игрите не мора да бидат со одредени правила и одредени игри, игрите можете секојдневно заеднички да ги смислувате. Ова помага да ги научи одличните и моќни работи што нејзиното тело може да ги направи и е доста корисно за нејзината физичка и емоционална благосостојба.
5. Вклучете се во нејзиното училиште – Волонтирајте во училишните работи, читајте со неа од училишниот материјал, одете редовно на родителски средби. Осигурете се дека училиштето проактивно се однесува против сексуално и врсничко вознемирување (на момчиња или девојчиња) и им помага на девојчињата да успеат во наука, технологија, инженеринг и математички активности.
6. Вклучете се во нејзините активност – одете на спорт заедно, возете точак, вклучете со учење странски јазик, пробајте да и ја собирате коса понекогаш дури и да не го правите тоа добро, научете ја да зготви по некое јадење.

7. Помогне да се направи светот безбеден и фер за девојчињата – Работете со други (особено мажи) за да се борите против насилството врз жените, хиперсексуализацијата на девојчињата, ултра машки стереотипи на момчињата, порнографијата и целата родова нееднаквост.
8. Споделете ја вашата работа и интереси со неа – Тоа е одличен начин да се поврзе и да покаже дека и таа може да биде страсна за нејзината работа и нејзиниот живот.
9. Учете од другите татковци – Заедно, ние живееме енциклопедии на искуство, експертиза и охрабрување. Споделете го она што го знаете и слушајте ја мудроста на другите татковци во нашето друштво.
10. Бидете горди што сте татко на ќерка – Останувајќи вклучени во животот на нашите ќерки не ја намалува нашата љубов кон нашите синови – или нашата машкост.

Текстот го напиша лиценциран детски тренер и личен детски асистент: Славе Павловски

Можеби ќе ве интересира