Хуманите ученици од ООУ Јан Амос Коменски

Постои една кинеска поговорка која вели: „Ако сакате среќа еден час, дремнете. Ако сакате среќа за еден ден, одете на риболов. Ако сакате среќа една година, наследете богатство. Ако сакате среќа цел живот, помогнете некому“. Со векови, најголемите мислители го предлагаа истото: Среќата се наоѓа во помагањето на другите. И затоа уште рано учиме: Подобро е да се дава отколку да се прима.

Преподобниот афоризам е тапан во нашите глави од нашето прво парче споделена роденденска торта. Но, дали се крие подлабока вистина зад тоа? Убедливиот одговор е да. Научните истражувања кажуваат дека давањето е моќен пат до личен раст и трајна среќа. Помагањето на другите можеби е само тајната за живеење на живот што не само што е посреќен, туку и поздрав, побогат, попродуктивен и значаен. По тој повод како добра и посветена  наставничка, наставничката Билјана Стојков од ООУ Јан Амос Коменски со своите ученици од III – в одделение се приклучија на акцијата „Едно капаче, една надеж +“.

За само два месеца децата собраа точно 1520 пластични капачиња. Секое донирано капаче е израз на детска ученичка хуманост и развиена еколошка свест! Главната цел на хуманитарно-еколошката акција „Едно капаче – една надеж“ е да се соберат колку што е можно повеќе пластични капачиња, кои потоа се испраќаат во Турција, каде што се рециклираат, а за количина од 250 килограми се добива една инвалидска количка. Таа се донира на семејство што има потреба, а нема финансиска можност самостојно да си ја обезбеди.

 

Можеби ќе ве интересира