Преглед на категоријата

РОДИТЕЛИ

Игри кои развиваат чувство за зборови, слогови и звуци

Можеби ќе бидете изненадени, но многу истражувања покажале дека треба да се развијат само две многу специфични вештини за детето да развие свесност за пишаните  зборови, а тоа се фонолошката свест и познавање на буквите од азбуката.…

Видео игрите ја намалуваат концентрацијата на децата

Поголемиот број истражувања за влијанието на видео игрите врз децата ги истакнуваат негативните последици од нивната употреба. Децата, како и возрасните, кои поминуваат многу време играјќи видео игри или гледајки видеа имаат повеќе проблеми…

Деца и одговорност

Секојдневниот живот им соопштува на децата дека ако некоја животна ситуација не е забавна, лесна или интересна, не вреди да и се обрнува внимание. И ако тоа ги заморува, им досадува или предизвикува непријатност, подобро е да не се…

4 најдобри совети кои ќе помогнат да се намали пелтечењето

Еве неколку начини на кои вие или вашето дете може да помогнете да се намалат симптомите на пелтечење. 1. Зборувајте побавно Еден од поефикасните начини за спречување на пелтечење е да се обидете да зборувате побавно. Брзањето да се…

8 сигурни совети како да подготвите дете со пречки во развојот за новата учебна годинатвите дете со…

Враќањето на училиште може да е возбудливо, но може да создаде вознемиреност и предизвици за детето со попреченост. Овие совети можат да ви помогнат на вас и на вашето дете да се движите низ новата учебна година и да ги започнете и завршите…

Како пливањето има корист за децата со потешкотии во развојот

Најголемата награда  и најголемата радост можете да ја дожвеете кога, детето со потешкотии во развојот кое го учите да плива, со возбуда во гласот и со ведриот изглед на лицето вели: „Го направив тоа, јас пливав убаво!“. Радоста и слободата…

5 докажани придобивки од пливањето за децата со нетипичен развој

Учењето како да пливаат придонесува за развојот на децата на многу начини. Придобивките за пливање за деца вклучуваат многу полиња од нивниот живот, а најистакнати се:  ментален и физички развој, подобрување на социјалните вештини и…

Уште 10 совети како да поттикнете добро однесување кај Вашите деца кои се на возраст од 10 до 15…

Планирајте однапред за тешки разговори. Кога треба да водите тешки разговори, добра идеја е однапред да размислите што ќе кажете и како може да се чувствува вашето дете. Исто така добро е да изеберете време и место за тоа. Ова може да…

20 совети како да поттикнете добро однесување кај Вашите деца кои се на возраст од 10 до 15 години

Доброто однесување кај децата започнува со позитивна комуникација и топла врска. Овие 20 практични совети кои опфаќаат комуникација, правила, моделирање улоги, решавање проблеми, пофалби, доверба и многу повеќе ќеви помагнат да го примените…

10 моќни совети да поттикнете добро однесување кај Вашите деца

Доброто однесување кај децата започнува со позитивна комуникација и топла врска. Овие 20 практични совети кои опфаќаат комуникација, правила, моделирање улоги, решавање проблеми, пофалби, доверба и многу повеќе ќеви помагнат да го примените…