7 примери на фокусирање кои помагаат кога вашето дете учи од дома

На многу деца кои се борат со фокусот им е тешко со учењето на далечина. Не е изненадувачки, со оглед на сите одвлекувања на вниманието што доаѓаат со учењето дома (истовремено справувајќи се со кризата COVID-19). Но, тоа не го прави помалку фрустрирачки и обесхрабрувачки. Затоа е важно да забележите и да славите кога вашето дете има успех во фокусирањето. Дури и најмалите победи можат да им помогнат на децата да се чувствуваат подобро за себе во време кога работите се тешки. Можеби ќе треба да ги прилагодите вашите очекувања – барем на краток рок. Децата дури можат да бидат чекор назад од местото каде што било вашето дете пред оваа криза. Но, секоја победа е важна победа за признавање.

фокусирање

Еве неколку примери за тоа како може да изгледа освојувањето фокус кога вашето дете учи дома:
1.  Вашето дете ја слуша презентацијата на наставникот преку Интернет 5 минути директно (или 5 минути подолго од вчера).
2. Вашето дете почнува од средината низ задаците по математика или прави уште неколку проблеми отколку минатиот пат пред да се префрли да работи нешто друго.
3. Вашето дете го извршува најголемиот дел од домашните задачи без да мора повторно да гледа делови од лекцијата.
4. Вашето дете ги следи упатствата за задача без да бара од вас да ги повторите.
5. Вашето дете се сеќава на сите материјали потребни за проектот кој треба да го заврши и ги собира пред време.
6. Вашето дете се сели во друга просторија за да се извлече од одвлекување на внимание.
7. Вашето дете става слушалки без потсетник со цел да се фокусира повеќе на лекцијата.
Охрабрете го вашето дете да се грижи за победите во фокусот како овие и другите што се карактеристични само за вашето дете. Изработувањето „кутија за достигнувања“ може да биде супер забавен начин за децата да ги видат своите достигнувања – и да ги гледате како растат. Еве 4 чекори кои можете да ги правите за подобрување на фокуот кај вашите деца:
Чекор 1.
Земете квадратна кутија и покријте ја со украсна хартија користејќи ножици и лента или лепак.
Чекор 2. Украсете ја кутијата користејќи  инспиративните исечоци и други уметнички материјали што ги сака вашето дете.
Чекор 3. Помогнете му на вашето дете да пополни лист „Мои достигнувања“, кој се фокусира на четири области: училиште, активности, социјални вештини и дом. Поставувајте прашања што ќе му помогнат на вашето дете да го развива мозокот: • Со што е гордо? • Што подобрило најмногу? • Што покажува колку напорно работело?
Чекор 4. Исечете го секое достигнување и ставете ги лентите за хартија во кутијата. Одвојте редовно време за да пополните нови ленти и размислете за сè што вашето дете има постигнато


Прославата на победите во фокусот, може да биде вистинско зајакнување на самодовербата за вашето дете. Ова е особено точно ако учењето од далечина е борба.

Можеби ќе ве интересира