01.06. Зошто е важен Светскиот ден на детето

Денот на децата е датум кој се слави секоја година во чест на децата, чиј датум на почитување варира во зависност од земјата. Во 1925 година, Меѓународниот ден на децата за прв пат беше прогласен во Женева, Швајцарија  за време на Светската конференција за доброто на децата. Оттогаш, во повеќето земји во светот  се слави на 1 јуни. По конференцијата, различни влади низ целиот свет одлучија да прогласат ден како Ден на децата за да се привлече вниманието кон детските теми. Многу земји го избраа 1 јуни, па ова е причината, зошто Меѓународниот ден на децата се одржува на 1 јуни. Денот на децата, Организацијата на Обединетите Нации го слави и на 20 ноември секоја година.


Тема на меѓународниот ден на децата за 2020 година
Обединетите нации, даваат тема, секоја година за овој ден за промовирање на свеста кај децата, заедништво и подобрување на благосостојбата на децата.
Темата на меѓународниот ден на децата за 2020 година е,
„Инвестирањето во нашата иднина значи инвестирање во нашите деца“


Зошто е важен Светскиот ден на детето
Важно е да се слават сите деца на овој ден, исто така е клучно време да се информираат за тешкотиите со кои секојдневно се соочуваат другите деца, како што се децата што се користат како работници, додека некои се нурнати во воени судири или живеење на улиците. Вистината е дека треба да посветиме поголемо значење и акцент на образованието бидејќи децата кои не одат на училиште честопати се најранливи и маргинализирани и потоа можат да поминат низ тешкотиите и ужасите на детскиот труд и армиските конфликти. И покрај тоа што е постигнат напредок, тоа не е доволно, многу деца сè уште се на овој ден и возраста се оставени зад себе и не можат да одат на училиште затоа што нивните родители се потпираат на нив на труд и на многу училишта низ целиот свет им недостасуваат водни точки, па дури и латини. Други не можат да одат на училиште се должи на фактот дека тие можат да зборуваат јазик што не е поддржан во своето училиште или нивниот материјал за учење, покажувајќи дека разликите во јазикот, религијата и потеклото се сè уште бариери со кои се соочуваат децата.


Факти за денот на децата
– Тоа е забавен ден со сериозна порака за заштита и благосостојба на правата на децата.
– Првпат започна во 1857 година од страна на д-р Чарлс Леонард во Велика Британија со името „Роуз ден“.
– Обединетите нации го основаа овој ден во 1954 година.
– Обединетите нации даваат тема секоја година за овој ден.
– Секоја земја има утврдено датум по свој избор за овој ден.

Можеби ќе ве интересира