20 совети како да поттикнете добро однесување кај Вашите деца кои се на возраст од 10 до 15 години

Поттикнете добро однесување кај Вашите деца

Доброто однесување кај децата започнува со позитивна комуникација и топла врска. Овие 20 практични совети кои опфаќаат комуникација, правила, моделирање улоги, решавање проблеми, пофалби, доверба и многу повеќе ќеви помагнат да го примените позитивниот пристап за доброто однесување на Вашите деца.

1. Одвојте време активно да слушате.
2. Поставете јасни правила за однесување.
3. Кога правилата се прекршуваат следете мирно, цврсто и доследно.
4. Поттикнете го саморазмислувањето.
5. Обидете се да бидете позитивен пример.
6. Изберете ги вашите битки.
7. Сфатете го вашето дете сериозно.
8. Дајте му на вашето дете одговорност.
9. Справете се со проблемите на позитивен начин.
10. Пофалете го вашето дете.
11. Планирајте однапред за тешки разговори.
12. Продолжете да ја надградувате вашата врска.
13. Споделете ги вашите чувства.
14. Научете да живеете со грешки.
15. Барајте начини да останете поврзани.
16. Почитувајте ја потребата на вашето дете за приватност.
17. Поттикнете го чувството на припадност.
18. Одржувајте ги ветувањата.
19. Имајте реални очекувања.
20. Барајте ја позитивната и смешната страна на нештата.

Можеби ќе ве интересира