4 најдобри совети кои ќе помогнат да се намали пелтечењето

Еве неколку начини на кои вие или вашето дете може да помогнете да се намалат симптомите на пелтечење.
1. Зборувајте побавно
Еден од поефикасните начини за спречување на пелтечење е да се обидете да зборувате побавно. Брзањето да се заврши мислата може да ве натера да пелтечите, да го забрзате говорот или да имате проблеми со изнесување на зборовите. Земање неколку длабоки вдишувања и бавно зборување може многу да помогне. Дозволете им на луѓето околу вас да знаат дека го пробувате ова и дека нивното трпение навистина може да помогне.
2. Вежбајте со некој близок
Обратете се до близок пријател или член на семејството, за да видите дали можат да седнат со вас и да разговараат. Вежбањето на говорот во безбедна средина може да ви помогне да се чувствувате полесно со себе и со начинот на кој звучи вашиот говор. Придружувањето на група за самопомош со други луѓе кои пелтечат, исто така, може да биде од корист. Можете да научите што работи за другите луѓе кога зборуваат јавно или дури и во мали групи пријатели. Исто така, може да направи да се чувствувате како да не сте сами.

пелтечење
3. Вежбајте внимание
Вниманието е форма на медитација која ви овозможува да бидете смирени и фокусирани на вашите мисли и правилно да ги кажете своите зборови. Ова може да ви помогне да се опуштите и да ви помогне да ја ослободите вознемиреноста.. Потребни се повеќе истражувања за да се утврди кои видови на медитација може да бидат најкорисни.
4. Снимете се
Снимањето на сопствениот глас може да ви помогне подобро да го разберете вашиот напредок. Може да помогне да се подобрат зборовите или фразите што ве поттикнуваат да пелтечете. Ова може да ви помогне да слушнете работи што инаку не би ги забележале. Ако откриете дека слушањето на сопствениот глас е вознемирувачко или предизвикува вознемиреност, започнете полека. Имајте на ум дека слушањето на вашиот сопствен напредок може да биде охрабрувачко за вас. Но, не секоја техника работи за секој човек.
пелтечење

Можеби ќе ве интересира