Преглед на Таг

деца

Картон торта – торта од хартија

Тортите од хартија веќе неколку години се вистински хит меѓу децата и родителите и се незаменлив елемент на роденденските прослави во градинките и во пониските одделенија во училиштата. Одговорот на прашањето зошто е тоа така лежи во…

Како бајките и приказните влијаат врз развојот на децата?

Бајките и приказните играат многу важна улога во воспитувањето на децата. Многу родители ја избираат опцијата на своите деца да им дадат мобилен телефон наместо да им читаат. Ова е голема грешка, бидејќи адаптацијата на екранот никогаш не…

Како треба да реагираат родителите кога децата се бесни

Светот на родителството  секој ден носи предизвици и моменти на среќа. Сепак, има и друга страна на родителството, а тоа се моменти кога децата беснеат. Колку и да се трудиме да создадеме хармонична средина за нашите деца, гневот или…

2 февруари – Меѓународен ден на гуми за џвакање

Авторката на книги за деца Рут Спиро дошла до идејата за Меѓународниот ден на гуми за џвакање како начин децата да соберат пари за училишни активности без да мора да продаваат ништо или да бараат донации од дома. На 2 февруари, децата можат…

Што е сензорна игра?

Сензорната игра е вид на активност што ги стимулира детските сетила кои се различни начини на кои го перципираме светот. Нашиот мозок користи сетила за да ни помогне да маневрираме со нашата околина, а сетилната игра им помага на децата да…

Децата кои гледаат видеа во првите 1.000 дена од животот може да доживеат доцнење во развојот

Според податоците собрани од истражувачите на Универзитетскиот колеџ за медицина во Филаделфија и објавени во Jama Pediatrics, децата на возраст под две години кои се често и долго изложени на видеа имаат поголема веројатност да развијат…

Важноста на играта во развојот на социјалните вештини

Во современото општество, обично ја гледаме играта како одвоена од учењето. Сепак, иако детските игри изгледаат случајни и спонтани, тие служат за многу клучни развојни функции. Кога децата се вклучуваат во неструктурирани социјални…

8 симптоми на аутизам кај девојчињата

Психолошките прашања се широко распространети, но често се занемаруваат. Менталните заболувања се недоволно дијагностицирани, терапевтските интервенции не се определуваат од пациентите, одењето кај терапевтот е стигматизирано. Во услови на…

5 нарушувања тесно поврзани со аутизмот

Со текот на времето, родителите стануваат посвесни за состојбата на своето дете, но честопати нивното расудување е заматено со погрешна дијагноза. Меѓу другите состојби, стапката на дијагноза на аутизам се зголемува од ден на ден. Понекогаш…

Сите сме еднакви

Сите сме еднакви Сите сме еднакви, на оваа наша планета, Со многу сличности, но и различни света. Со љубов и разбирање, да си подадеме рака, Заедно, сите за мир и за среќа да практикуваме вака. Без разлика на раса, вера или боја,…