5 докажани придобивки од пливањето за децата со нетипичен развој

Учењето како да пливаат придонесува за развојот на децата на многу начини. Придобивките за пливање за деца вклучуваат многу полиња од нивниот живот, а најистакнати се:  ментален и физички развој, подобрување на социјалните вештини и доверба, како и градење вештини за безбедност.
1. Со пливање до подобро здравје.
Една од придобивките од пливањето за децата е тоа што за време на кардиоваскуларната активност, состојбата на белите дробови и срцето кај децата значително се подобрува. И, исто така, поради сите активни движења вклучени во пливањето, децата развиваат сила и издржливост. Покрај тоа, пливањето ја подобрува флексибилноста и рамнотежата на телото. Редовното пливање на деца може да избегне здравствени проблеми поврзани со детска дебелина.

пливање
2. Пливањето го подобрува менталниот развој на децата.
Според студиите, поради вежбањето за време на пливањето, децата ја развиваат врската помеѓу умот и телото. Ова, пак, им помага на децата значително да го подобрат развојот на мозокот и интелигенцијата. Исто така, поради стимулација на сетилата, на нервните завршетоци на рацете и нозете, редовното пливање го подобрува мозокот и емоционалниот развој.
3. Пливањето им помага на децата со стрес.
Поради зголемувањето на ендорфинот во мозокот, пливањето им помага на децата ефикасно да го ослободат стресот. Покрај тоа, децата развиваат балансиран начин на живот според рутината што ја обезбедува пливањето.
4. Пливањето им помага на децата да развијат доверба и самодоверба.
Кога учат пливање за прв пат, се чини дека многу деца се плашат од вода. Меѓутоа, кога ќе ги надминат овие пливачки стравови, децата имаат корист од развивање доверба и самодоверба. И оваа доверба може да им биде од голема помош во социјални ситуации кога комуницираат со своите врсници. Исто така, децата развиваат позитивен став кон физичката активност преку подобрена самодоверба.
5. Пливањето ги учи безбедносните вештини.
Придобивките од пливање за деца вклучуваат вештина за спасување живот што секое дете треба да ја научи. Можете да ја зголемите безбедноста на вашите деца во вода со тоа што ќе ги научите како да пливаат. Сепак, секогаш треба да ги надгледувате вашите деца во вода, без оглед на тоа дали знаат пливање.

пливање

Можеби ќе ве интересира