Како да градам самодовербата кај моите децата?

Самодоверба кај децата

Еве ги првите 10 совети за градење на самодовербата на децата:

  1. Дајте им на знаење дека ги сакате.
  2. Научете вештини за да се чувствуваат способни да прават работи.
  3. Поддржете ги да пробуваат нови работи.
  4. Давајте пофалби за секој напор, не само за успех.
  5. Пофалете ги децата за она што можат да го контролираат (напорна работа), а не генетика (интелигенција).
  6. Слушајте ги и прифатете ги нивните чувства.
  7. Гледајте ги грешките како време за учење а не како негативност.
  8. Бидете сигурни дека децата ги следат работите што треба да прават.
  9. Користете задолженија за домаќинства за да ги научите на одговорност.
  10. Најдете ги и градете врз нивните јаки страни.

Самопочит е мислење што некој го има за себе. Таа е составена од тоа дали се чувствува пријатно и способно детето. Имајќи ги овие две верувања, му помагате на детето да ги надмине заостанатите грбови и да истрае кога одењето ќе биде тешко. Самопочитта игра голема улога во тоа, дали детето ќе биде успешно на многу полиња.

детска самодоверба

Хенри Форд рекол: „Без разлика дали мислите дека можете или мислите дека не можете, вие сте во право“. Самопочитта дефинира колку е спремен човекот да проба нови работи. Самопочитта влијае на тоа како некој човек  реагира кога се случуваат лоши работи. Исто така, одредува колку е задоволен со својот живот.

Накратко, нивото на самодоверба на една личност ја обликува неговата способност да ги постигне своите животни цели.

ПОТТИКНЕТЕ ЈА И РАБОТЕТЕ НА САМОДОВЕРБАТА НА ВАШЕТО ДЕТЕ!

Текстот го напиша лиценциран детски тренер и личен детски асистент: Славе Павловски

Слични објави од категоријата:

Back to top button
Close