Авторитет во реалната пракса

Кога веќе напишав за какви видови на авторитет постојат и по нешто за секој од нив, редно е да се осврнам кон тоа што е во реалноста. Во реалноста, луѓето кои работат со деца, најчесто користат комбинација од четирите основни авторитети.  Она што е важно е штом ги разберете четирите типа на основи на авторитети, треба да се обидете да бидете свесни кога користите одредени авторитети и влијанието што тие го имаат врз децата. Ова ви овозможува да го прилагодите вашиот пристап кога работитет со деца, но од мое лично искуство и кога организирате настани со возрасни.
Би сакал да ви дадам еден пример на кој јас лично сум бил сведок. Во едно училиште имаше еден ученик кој лошо се однесуваше и за тоа негово лошо однесување наставникот на една табела која ја имаше сам тој направено, го премести името на ученикот на најдолната линија каде беше напишано лошо однесување. Ученикот во тој момент се стркала на земја и почна неконтролирано да плаче. Очигледно, овој пристап не беше ефективен во тоа време, барем не со тоа дете. Потоа јас разговарав со наставникот за други пристапи засновани врз основа на авторитетот. На пример, што ако наставникот практикуваше референтно авторитетно влијание со тоа што ќе ја тргнеше ученичката настрана и ќе разговараше со неа. Наставникот може да потрае неколку минути за да ја праша ученичката зошто се однесуваше лошо. Ова ќе покаже грижа и можеби ученикот може да го сфати наставникот како некој што навистина се грижел. После разговорот, под претпоставка дека ученикот започнал да се однесува соодветно, наставникот може да дојде и да го пофали.
Ако работите со помали деца, можеби ќе сакате да преиспитате колку тежина носи вашето работно место. Според моето искуство, повеќето ученици не биле доволно развиени или пораснати за тоа кој степен имав или колку знаев за содржината која им ја пренесувам. Наместо тоа, она што ми помогна беше да одвојам време да се поврзам со овие ученици, правејќи ги да се чувствуваат добро. На пример, една од моите најмоќни стратегии (комбинација на референтен и награден / присилен авторитет) беше закажување време за излегување од училиницата заради различни активности надвор. Ова ми дава и време да изградам добра комуникација со многу од нив. Можев да го искористам и како награда за оние што се однесуваат и работат баш како што сум побарал од нив.
Исто така, предупредувам и на прекумерна употреба на надворешни награди, бидејќи може да ја намали внатрешната мотивација кај децата. Децата се склони кон користење на охрабрување и внатрешна мотивација. Негувањето на само-режија, за односот човек-ученици е достојна цел. Да се ​​биде запознаен со овие основи на авторитети ви овозможува подобро да влијаете на вашите ученици на начини за кои сметате дека се корисни и дека ќе дадат добри резултати кај децата.

Можеби ќе ве интересира