10 работи кои се од особено значење за децата со аутизам

Април е месец на свесност за аутизмот, и иако би сакал да ги споделам сите достапни информации и истражувања за аутизмот, тоа би било слично на обидот да се сумира цела енциклопедија на една страница. Наместо тоа, јас нудам 10 работи што би сакал секој да ги знае за аутизмот. Како специјалист за деца, досегашното мое искуство не беше лесно. Она што посакувам да можев да му го кажам на секој родител и она што сега го споделувам со вас, се важни совети што треба да ги запомните за децата со аутизам:
1. Ако сте виделе едно дете со аутизам, сте го виделе токму тоа: едно дете со аутизам. Не можете да ги генерализирате искуствата со тоа едно дете на сите деца со аутизам. Знаците, симптомите и потребите на деца со аутизам, се целосно и исклучително разновидни. Ова е причината зошто терминот “спектар” станал дел од името на состојбата. Детето може да има сериозни знаци на класичен аутизам, како што е мавтање и повторување и да се истакнува пред секого. Или, детето не покажува надворешно необично однесување. Заедничко за сите деца со аутизам е дека сите тие имаат социјални проблеми што влијаат на нивното секојдневно функционирање, почнувајќи од целосен недостаток на социјален интерес, ограничена социјална мотивација, до недостаток на социјално „знаење како“ со кои се раѓаат други деца.
2. Често докторите можат да го дијагностицираат аутизмот со сигурност до 2-годишна возраст, но знаците можат да бидат суптилни и треба вистинска експертиза со оваа возрасна група. Значи, и покрај можноста да се дијагностицира состојбата рано, многу деца продолжуваат да се дијагностицираат многу подоцна, на возраст од 4 до 5 години.
3. Аутизмот не е предизвикан од лошо родителство. Некогаш, аутизмот бил дијагностициран дека ладните мајки не ги негуваат своите деца. Ниту едно не-идеално родителство предизвикува напади – или предизвикува аутизам.


4. Што предизвикува аутизам? Многу работи: инфекции, метаболички проблеми, супстанции или лекови што ги зема мајката за време на бременоста, мозочни абнормалности, и многу генетски абнормалности и синдроми. Имајте предвид дека вакцините не се на оваа листа. Спецификите за тоа сè уште не се идентификувани.
5. Подобри резултати се поврзани со раната дијагноза. Тоа генерално не значи лек. Тоа значи подобри вештини за учење и комуникација, помалку проблеми во однесувањето, повеќе прилагодливи или функционални вештини на независност и помалку семеен стрес.
6. Во моментов, третманите засновани на докази за аутизам се поврзани со едукација и терапија и не се медицински. Овие третмани се најефикасни кога започнуваат во раното детство, тие се интензивни по природа и се темелат на принципите на однесување. Родителите играат клучна улога во целиот процес. Како што растат децата, во игра влегуваат и други стратегии.
7. Нема медицински третмани за аутизмот, има само за некои од неговите периферни симптоми (како што се хиперактивност, вознемиреност, симптоми на расположение и проблеми со спиењето).
8. Постојат и други состојби кои одат заедно со аутизмот. Овие вклучуваат рано губење на социјалните и јазичните вештини, одење на прсти, интелектуална попреченост, АДХД, проблеми со спиењето, гастроинтестинални проблеми и талкање.
9. Пред сè, децата со аутизам се деца. Тие се погодени од сите исти работи како и сите други деца – само што можеби немаат комуникациски вештини за да го изразат тоа. Значи, тие можат да бидат нервозни и повеќе да покажуваат вознемиреност кога имаат инфекции на увото, болка во забите, запек или семеен проблем, разделување на родителите или раѓање на брат или сестра. За промена на однесувањето е потребна добра медицинска проценка и истражен начин на размислување.
10. Што носи иднината за дете со аутизам? Секогаш за родителите кои го поставуваат ова прашање им кажувам дека е потребно многу, многу и многу работа. Работејќи повеќе од 13 години, сум сведок како децата на кои им дијагностицирале аутизам како мали деца и со нив се работело добро, достигнуваат големи резултати на млади години. Во таа група спаѓаат деца кои ги примиле сите препорачани третмани, кои доаѓале од  домови исполнети со љубов и посветени родители. И, како што започнавме со тоа што аутизмот е широк спектар, така и тие деца сега се разновидна група на млади возрасни лица. Некои остануваат минимално вербални и не можат да живеат самостојно, додека други се студенти на факултет, млади возрасни кои живеат самостојно и работат на добри работни места. И не можеме секогаш да предвидиме кој пат ќе го помине ваквото дете. Но, децата кои се врзуваат за најдобрите резултати вклучуваат: поголемо познавање, повеќе јазик, помалку сериозно социјално оштетување, помалку проблеми во однесувањето и повеќе независност и вештини за грижа за себе со текот на времето, а со тоа и повеќе време поминато со луѓе кои работат со вакви деца уште од најмала возраст.

Можеби ќе ве интересира