Когнитивен развој на Вашето 9-годишно дете

Без разлика дали станува збор за читање книги, играње топка или откривање на се што можат за светот на „Војна на ѕвездите“, вашето дете ќе ги извршува своите интереси со внимание и фокус. Значи, додека 9-годишниците имаат подолг распон на внимание, тие исто така многу брзо ги менуваат своите интереси. На училиште, деветгодишни деца генерално ќе работат добро во групи и ќе соработуваат за да работат на проект или активност. Тие ќе сакаат да работат на предмет, тема или одреден дел од наставната програма сè додека не станат вешти и не го совладаат материјалот. Деветгодишниците се соочуваат со поголеми академски предизвици на училиште. Оние кои добро се снаоѓаат може да почнат да напредуваат додека децата кои се борат може да се фрустрираат од барањата на училиштата. Математиката станува многу посложена во четврто одделение. Деветгодишни деца ќе се справат со множење и поделба на повеќе цифри и ќе започнат да учат за дропки и геометрија. Тие ќе научат како да прават графикони  користејќи податоци и ќе работат на проблеми со зборови за кои е потребно аналитичко и логично размислување. До крајот на четвртото одделение, деветгодишните деца треба да знаат како да собираат и одземаат дропки, да знаат за различни агли и како да ги измерат и да можат да собираат, организираат и споделуваат податоци во извештаи и презентации.

Когнитивен развој

Говор и јазик
До оваа возраст, говорот на вашето дете треба да го разбираат сите скоро цело време. Вашето дете исто така треба правилно да користи граматика слична на возрасните. Деветгодишни деца се способни да пишуваат и читаат вешто и ќе можат да се изразат со помош на сложен и софистициран речник и идеи. Може да очекувате од вашето деветгодишно дете да може да чита различни видови измислени и не-измислени дела, вклучувајќи биографии, песни, историска фантастика, неизвесни серии и многу повеќе. Во четврто одделение, од вашето дете исто така може да се очекува да произведува разни видови пишување, вклучувајќи извештаи за книги, есеи, фикција и историска фантастика. Деветгодишниците ќе можат да користат истражувачки материјал од библиотеката и Интернет за да соберат информации за извештаи за различни теми, вклучувајќи историски настани и личности.
Игри
Повеќето 9-годишни деца претпочитаат да играат со истополови соиграчи. Тие можат да се вклучат во помалку претворена игра и повеќе активности поврзани со спортот или игри на табла.
Совет за родителство
Ова е одлично време да го запознаете Вашето  дете со алатки за истражување, како што се веб-страници и списанија за вести за деца. Библиотеката е исто така одлично место за да го одведете вашето дете и да му покаже како да најде информации за работите што го интересираат.

Когнитивен развој

Можеби ќе ве интересира