Важноста на љубезноста

Љубезноста се дефинира како квалитет на тоа да се биде пријателски расположен, дарежлив и внимателен. Наклонетоста, нежноста, топлината, посветеноста и грижата се зборови што се поврзани со љубезност. Додека нeљубезноста има конотација на значење дека некој е наивен или слаб. Да се ​​биде љубезен честопати бара храброст и сила. Љубезноста е меѓучовечка вештина. Сигурно имате слушнато за преживување на најсилните на Чарлс Дарвин. Преживувањето на најсилните обично се поврзува со себичност, што значи дека да се преживее значи да внимаваш на себе си. Но, Дарвин, кој ја проучувал човечката еволуција, всушност не гледал на човештвото како биолошки конкурентно и заинтересирано за себе. Дарвин верувал дека ние сме длабоко социјален и грижлив вид. Тој тврдел дека сочувството и грижата за другите е инстинктивно. Тековните истражувања ја поддржуваат оваа идеја. Истражувачите откриле дека љубезноста е најважниот предиктор за задоволството и стабилноста и во бракот.

љубезност

Постојат различни начини да се практикува љубезност. Еден начин да бидете љубезни е да ги отворите очите и да бидете активни кога ќе видите луѓе кои имаат потреба. Чувството на заедништво се создава кога луѓето се љубезни кон оние на кои им е потребна помош. Отворање на очите значи да забележите кога другите страдаат. Љубезен збор, насмевка, отворање врата или помагање во носење тежок товар може да бидат добри дела. Давање искрени комплименти, испраќање е-пошта заблагодарувајќи некому, кажување некому како е посебен за вас, помагање на постар сосед со работа, фотографирање некого, споделување домашна храна, одбивање да озборувате и донирање стара облека и работи што не ви се потребни, се идеи за тоа како да вежбате љубезност. Љубезноста е подготвеност со полно срце да ги славиме туѓите успеси. Работата на Готман покажува дека вашиот одговор на нечии успеси може да определи повеќе за вашата врска отколку за тоа како реагирате кога времињата се тешки. Љубезност е да се биде отворено среќен за другата личност. Љубезноста е исто така да се каже вистината на нежен начин кога тоа е корисно за другата личност. Добивањето точни повратни информации на љубовен и грижлив начин е важен дел од доверливата врска. Храброста да дадете и да добиете вистинска повратна информација е клучна компонента на растот и флексибилното размислување.

Можеби ќе ве интересира