09. Септември – Меѓународниот ден за заштита на образованието од напади

Меѓународниот ден за заштита на образованието од напади се одбележува глобално на 9-ти септември секоја година. Напорите за заштита на учениците, наставниците и училиштата за време на конфликт ќе добијат дополнително внимание оваа недела, поради инаугуративниот Меѓународен ден на ООН за заштита на образованието од напад и посветен состанок на Советот за безбедност на ООН на оваа тема. Конкретната акција за заштита на образованието од напад е особено итна сега бидејќи пандемијата од КОВИД-19 дополнително го загрозува школувањето на учениците, тврди, заменик-директор за детски права Беде Шепард. Денот привлекува внимание од маките на повеќе од 75 милиони деца на возраст од 3 до 18 години кои живеат во повеќе од 35 земји погодени од криза и на нивната итна потреба од образовна поддршка. Денот изразува загриженост за ефектите од континуираното насилство врз овие деца и нивната можност за пристап до образование, чии последици бараат посебно внимание надвор од потребите на учениците чии установи беа привремено затворени поради пандемијата COVID-19.

Ден за заштита на образованието од напади

Денот бил утврден со едногласна одлука на Генералното собрание на ООН, повикувајќи ги УНЕСКО и УНИЦЕФ да ја подигнуваат свеста за состојбата на милиони деца што живеат во земјите погодени од конфликти. Резолуцијата за прогласување на Денот оваа година е презентирана од Државата Катар и ко-спонзорирана од 62 земји ширум светот. „Образованието е од суштинско значење за да им се помогне на заедниците погодени од кризи да се обноват и закрепнат. Нападите врз училиштата се директен напад врз идните генерации. Ги повикувам сите страни во конфликтите да ги преземат сите неопходни мерки за да го заштитат образованието и да им дадат на учениците шанса да изградат посветла иднина “, рекол постојаниот и хуманитарен координатор на ООН, г-дин Едвард Калон.

Ден за заштита на образованието од напади

Можеби ќе ве интересира