2 февруари – Меѓународен ден на гуми за џвакање

Авторката на книги за деца Рут Спиро дошла до идејата за Меѓународниот ден на гуми за џвакање како начин децата да соберат пари за училишни активности без да мора да продаваат ништо или да бараат донации од дома. На 2 февруари, децата можат да ја „купат“ вообичаено забранетата привилегија во училиште, а тоа е гуми за џвакање на час доколку донираат пари кои ќе се употребат за купување на материјали за училиштето или за деца кои им е потребна помош. Иако ова може да придонесе за одвлекување од наставата, како што се правењето балончиња, децата учат за вредноста на добротворната работа на забавен начин.
Времеплов на гумите за џвакање
1906 година. Првиот обид не успеал. Френк Флер ја измислил првата гума за џвакање, но се покажало дека е премногу леплива. Краткорочното џвакање се викало Blibber Blubber
1928 година. Dubble Bubble добро разбра. Волтер Димер, вработен во корпорацијата Fleer, ја создаде првата верзија на гума за џвакање што се продава, на крајот наречена Dubble Bubble. Тој користеше розова боја бидејќи само тоа беше достапно.
24 април 2004 година. Балон за светски рекорд. Американецот Чад Фел ја постави Гинисовата книга на рекорди за најголем меур од гума за џвакање, кој се мери со дијаметар од 20 инчи. Неговата тајна на успехот беше користењето на три парчиња Dubble Bubble.


Активности на меѓународниот ден за гумите за џвакање
1. Купување на гума за џвакање
Можеби нема да чувате гума за џвакање низ дома, но на овој ден погрижете се вашите деца да бидат снабдени со неколку парчиња кога ќе тргнат на училиште. Може дури и да пробате неколку различни вкусови. Тестовите за вкус покажуваат дека најпопуларниот вкус кај децата е јагодата.
2. Научете ги вашите деца за добротворни цели
Дознајте повеќе за причините кои ги добиваат тие два четвртини од вашето дете. Можеби тие 50 центи може да доведат до волонтерски можности или други начини за собирање пари, како што е штанд за лимонада или миење автомобили. Давањето е добро чувство.
3. Одржете натпревар за дување меурчиња
Ако сте учител или администратор, времето за одмор или ручек може да биде совршено за организирање натпревар за дување меурчиња. Подарете награди за најголемиот балон (некои вистински балони, можеби) како начин да го направите денот понезаборавен за учениците.
Врвни брендови за гуми за џвакање
– Dubble Bubble  – Оригиналот, претставен во 1928 година.
– Big League Chew – Ова е создадено за да го имитира тутунот за џвакање што често го користат безбол играчите.
– Bubble Yum – Воведен во 1975 година, Bubble Yum била првата мека гума за.
– Hubba Bubba – доаѓа во ролна слична на мерна лента или селотејп. Секоја ролна е долга шест стапки.
– Bazooka – Иконската гума за џвакање, претставена во 1947 година, содржи обвивка со стрип „Bazooka Joe“.
Зошто го сакаме меѓународниот ден за гумите за џвакање
 –
Децата сакаат гума за џвакање
Не е само слаткиот и убавиот вкус, тука станува збор и за правењето балончиња со гумите за џвакање . Гумите за џвакање им овозможува на возрасните да се чувствуваат како деца кога ќе џвакаат и кога ќе прават алончиња со гумата за џвакање.
 –
Ги учи децата за добротворни цели
Денот на гуми за џвакање ги учи децата на вредноста на милосрдието и дарувањето. Со барањето за да се добие  правото на џвакање мастика на час, децата разбираат дека се дел од денот кој прави нешто добро во светот.
 – Тоа е потсетник за другите денови
Дозволувајќи им на децата да џвакаат гуми за џвакање на еден училишен ден во годината, тоа ги потсетува дека не можат во сите други денови. За оние заборавени деца кои можеби имаат обичај да имаат гума за џвакање во уста, гитера децата да се сеќаваат на Денот на гуми за џвакање и да се натераат сами да ја фрлат гумата за џвакање во ѓубрето каде што припаѓа.

Можеби ќе ве интересира