10. Февруари – НАЦИОНАЛЕН ДЕН НА ЧАДОРОТ

Национален ден на чадорот

Националниот ден на чадорот е на 10 февруари секоја година. Денот е посветен на едно од најкорисните пронајдоци во светот, а тоа е чадорот! Чадорот не само што не помага да не се мокриме од дождот, туку и нè штити од топлината на сонцето. Чадорите може да се користат и како моден додаток. Додека чадорот е првенствено практичен, тие се користат и за украсување и на коктели. Овие чадорчиња за коктели со обоени хартии даваат дополнителна возбуда на забавата, особено при посета на баровите покрај плажите. Чадорите, исто така, го нпронашле својот пат во светот на уметноста. Нивната боја и облик прават остри силуети. Тие служат и како платно за уметноста. Во филмовите, чадорите играат голема улога исто така. Зборот чадор потекнува од латинскиот збор umbra, што значи сенка. Броли е слоган за чадор, кој често се користи во Велика Британија, Нов Зеланд, Австралија и Јужна Африка.
Основниот чадор бил измислен пред повеќе од четири илјади години. Постојат докази за чадори во античката уметност и артефактите на Египет, Асирија, Грција и Кина. Една од првите продавници за чадори е отворена во 1830 година во Лондон, Англија. Продавницата и денес работи редовно на истата локација. Во 1928 година се појавиле џебните чадори.

 

Слични објави од категоријата:

Back to top button
Close