11. Февруари – МЕЃНАРОДЕН ДЕН НА ПОБЕЗБЕДНО КОРИСТЕЊЕ НА ИНТЕРНЕТ

Ден на побезбеден Интернет

„Интернетот е благодет, но и проклетство за децата и тинејџерите.“ – Џоан К. Роулинг – автор на многу саканата серија од седум романи на Хари Потер.
Интернетот е неверојатен изум што несомнено го смени светот на повеќе начини отколку што можеме да мислиме. За жал, сите овие начини не беа позитивни. Можеме да се поврземе со луѓето побрзо, да ги најдеме работите полесно и да пренесуваме информации со брзина на светлината. Овие многу придобивки од комуникацијата можат да станат бариера за безбедноста. Толку многу од нашите приватни животи и информации се пренесуваат преку Интернет, Денот на побезбеден Интернет не потсетува да се заштитиме од опасностите таму и да го направиме интернетот побезбеден за секого.

Денот на побезбеден Интернет се појавил официјално во 2012 година, кога Министерството за внатрешна безбедност на САД и Европската комисија при Европската унија, одлучиле дека е време да им се помогне на луѓето да растат во средина која е побезбедна за младите. Најпрво е почнато со фокусирање на загриженост, како малтретирање и интеграција со Националното здружение на наставници и родители, и работејќи на користење на технологија за да помогнат во социјалните промени. Ова е особено моќна употреба на алатката, со оглед дека луѓето од секој агол на животот и културата од целиот свет можат да се поврзат и да комуницираат на начини што порано не можеле. Тоа е она за што беше интернетот и она што ни го донесе.

Глобалната тема за 2020 година е „Заедно за подобар интернет“Првата работа што можете да ја направите за да го прославите денот на побезбеден интернет е работа кон проширување на сопственото портфолио за безбедност на интернет. Знаете што да направите ако видите случаи на компјутерски напади и како да се поврзете и да комуницирате со луѓето од целиот свет во области со заеднички интерес. Осигурете се дека вашиот идентитет е цврсто заштитен, и дека луѓето кои се во вашиот живот се заштитени. Уште подобро, пронајдете и проверете ги најновите апликации за заштита на себе и вашите деца и следете ги вестите за безбедноста на Интернет.

Слични објави од категоријата:

Back to top button
Close