27-ми Февруари – Денот на свеста за аносмија

Денот на свеста за аносмија на 27-ми февруари секоја година, носи внимание на состојбата која предизвикува губење на мирис. Од сите наши сетила, мирисот можеби е земен здраво за готово повеќе од кое било друго сетило на човечкото тело. Постојат многу причини за Аносмија. Најчестите причини се должат на горните респираторни или синусни / назални инфекции или болести. Сите сме биле настинати и сме искусиле студ или алергија што привремено спречува да мирисаме. Сепак, други услови предизвикуваат трајно или долгорочно губење на чувството за мирис. Кога симптомите на аносмија се продолжени или траат доживотно, многу аносмици не можат да уживаат во вкусот на храна, мирисот на новороденче или да го користат своето чувство за мирис како ран систем за предупредување за опасност. Нашето сетило за мирис има моќен ефект врз сеќавањата и емоциите. Кога ќе го изгубиме ова чувство, влијанието е страшно. Денот на свеста за Аносмија дава можност да дознаете повеќе за состојбата и каде да побарате поддршка. Даниел Шејн го основал Денот на свеста за Аносмија во 2012 година за да обезбеди подобри можности за информации и поддршка на оние со изгубен мирис. Заеднички да помогнеме да се подигне свеста за оваа состојба!

Можеби ќе ве интересира