10 совети за позитивна дисциплина за вашите деца

Во претходиот текст пишував за дисциплината и за како родителите го доживуваат тој збор кога станува збор за нивните деца. Во овој текст ви пишувам 10 совети за позитивна дисциплина кон децата.
1. Јадрото на позитивната дисциплина: Нема лоши деца, само лошо однесување.
Размислете за ова една минута и ќе разберете колку е точна оваа изјава. Ова е основната премиса на концептот за позитивна дисциплина. Штом како родители препознаете дека инхерентно децата не се лоши, тие едноставно само се однесуваат лошо, остатокот од тоа полека ќе дојде на свое место. На пример, да претпоставиме дека вашето дете ќе удри друго дете. Првото нешто што го чувствувате е веројатно непријатност и срам, проследено со страв. Ако одите со тоа чувство и го наречете вашето дете „лошо“ или „непослушно дете“, ја зајакнувате негативната слика за вашето дете и во вашиот ум и во мислата на вашето дете. Вашето дете може да биде гладно, поспано, уморно или кој било од стоте различни предизвикувачи на стрес . Со други зборови, нешто во околината на вашето дете влијае на вашето дете да се однесува лошо. Кога прифаќаме дека тоа било само лошо однесување, а самото дете е добро и воспитувањето ќе биде полесно и за вас и за детето. На пример, наместо да врескате: „Зошто го стори тоа? Не разбирам како понекогаш може да бидете толку лоши “ќе бидете во многу подобра ситуација да кажете„ Тоа не беше најдобро однесување – и со зборови ќе пробате да им објасните зошто и како тоа што го направиле не било добро“. Во тој момент и во умот на детето и во својот ум дека детето не е лошо, тоа беше само лошо однесување, и на двајцата ви станува лесно да се справите позитивно со тоа користејќи една од другите техники подолу.
2. Наместо да му посочите што погрешило детето, покажете му на детето како да ги среди работите.
Врз основа на примерот погоре, ајде прво да ја разгледаме најдобрата ситуација кога ќе го фатите вашето дете пред тоа навистина да удри. Сепак, наместо да кажете „Не удирај“, обидете се да кажете „Прашај убаво“. Кога ќе кажете „Не удирај“, тоа не му дава на детето никакви информации за тоа што треба да прави. Без тоа знаење, тоа може да заврши со нејзиниот оригинален план за удирање или може да избере да оди со некоја друга опција што е подеднакво лоша – да го турка другото дете. Сега, од друга страна, ако го фатите детето по инцидентот, кажете му дека не е во ред тоа што го стори и дајте тајм аут ’. На пример, можете да кажете „Тоа не беше добар избор, ние не ги удираме нашите пријатели. Дали сакаш да кажеш извини и да го натерате другото дете  да се чувствува подобро? “ и ако вашето дете сè уште не е подготвено да каже извини, можете да продолжите со „Додека не бидеме подготвени да кажеме извини, ајде да седнеме тука и да прочитаме книга или да поразговараме“.

дисциплина
3. Бидете љубезни, но цврсти покажете емпатија и почит
Сега, во неговиот ум, она што го стори било правилно и оправдано. Може да биде многу фрустрирачки кога тоа инсистира на некое погрешно однесување дека е во право (како на пример: другото дете е кривозошто не сакало да му ја даде играчката). Како родители, наместо да се расправаме, треба само да останеме смирени и да го повториме кажаното на љубезен начин, но многу цврсто. На пример, повторете „Удирањето боли, ние не ги удираме нашите пријатели“ и „Да, споделувањето е добро, но не удираме некого дури и ако тој не ги дели работите со нас“ и различни варијанти на тоа, одново и одново, без губење на темпераментот или кревање глас. Исто така, помага да се покаже емпатија – на пример, „Ти навистина ја сакаш играчката со која игра, но удирањето не е вистинскиот избор“. Само со сочувство со вашето дете дека тоа навистина ја сака играчката, и така ќе добиете барем половина од битката.
4. Кога и да е, понудете избори
Позитивна дисциплина: Секогаш кога е можно, понудете избор. Откако ќе понудите емпатија, можете да го одведете на следното ниво нудејќи неколку избори. Изборите му даваат на вашето дете чувство на контрола. Не само што не е „лоша“, наместо да ја „казнуваат“, се дава контрола… понекогаш, тоа е и повеќе од доволно за да го оттргне детето од лошите навики. Ова е една од најчестите позитивни техники на дисциплина препорачана од многу експерти. Едноставни избори како: „Тоа не беше убаво, дали сакаш да го натераш другото дете да се чувствува подобро со тоа што ќе го прегрнете или ќе кажете дека ви е жал?“ или „Дали сакате да кажете извинете и да продолжите да играте или сакате да читате книга со мене додека не се смирите?“. Сепак, не заборавајте внимателно да ги одберете вашите избори, бидејќи штом еднаш се понуди избор, а вашето дете избере еден, треба да го почитувате.
5. Однесувајте се кон грешките како можности за учење
Детето честопати може да глуми затоа што тоа го доживува како средство за да се дојде до целта. Кога користите лошо однесување како можност да го научите не само дека тоа што го сторило е погрешно, туку и да ги оспособите со алтернативи, тоа ќе им помогне во иднина да го користат како алатка дури и кога не сте таму. Ако е можно, користете примери и сеќавања од однесувањето во минатото. „Дали се сеќавате кога последен пат детето во паркот  ​​те удри и колку те повреди? Тоа те полуде / тажно, нели? “ или „Се сеќаваш кога падна од столот и ја удри главата? Кога ќе удриш некого, тоа боли на ист начин“.
6. Променете ја сцената – спречете да се повтори лошото однесување
Превенцијата е подобра од лекот. Таа фраза е напишана, со причина. Ако се занимавате со повторливо лошо однесување, погледнете што можете да направите за да го спречите тоа на прво место. На пример: миењето заби може да биде голем проблем. Може да има големи кавги и караници меѓу членовите во семејството баш за оваа работа, затоа што на децата може да им е многу од обврските кои ги имаат во текот на денот и инстиктивно сакаат сами да си ги намалат. Најдобро во ваков случај да најдете лесна актвиност со која детето ќе се расони и само ќе оди да ги мие забите. На мене ова секогаш ми успевало со многу деца. Во  моментот кога детето веќе ќе има навика за миење заби тоа само ќе го прави тоа, бидејќи ќе го прави остатокот од утрото да помине многу помазно. Лесно е да го наречете вашето дете тврдоглаво, непослушно, лошо воспитано и сл. И да се обидете да му викате заради тоа, но ако ја добиете основната причина зошто понекогаш се однесува како што се однесува, ќе видите дека постои навистина слатко мало дете скриено таму, на кое можеби воопшто не му треба никакво „дисциплинирање“.
7. Поставете јасни очекувања и граници и бидете доследни
Децата имаат начин да најдат дупки и да ги надминат границите. Секогаш морате да имате свои непронменливи граници  и да не поминувате преку нив.
8. Користете потсетници или прашања со еден збор или наведете факти, наместо да нарачувате или да барате усогласеност
Позитивна дисциплина: Користете потсетници со единствен збор. Јас бев зачуден кога прв пат забележав колку добро работи ова. Како и обично, кога дете ќе излезе од тоалет, природно видоѓа да почнете да викате „Исклучи го светлото“.  Но ова понекогаш работи, а многу често знае и да не функционира. Најдобро за да го научите своето дете да го гасне светлото е да кажете само еден збор, како „светло“ без да го покачувате тонот на гласот.. Наместо да извикувате „Оди, врати ги чевлите на полицата за чевли“, едноставно кажете како „Еј, каде ги ставаме чевлите?“ детето ќе ја заврши работата со многу помал отпор. Слично на тоа, и изнесувањето факти помага. Кога се мие раце, ако стои подолго време со пуштена чешма, само кажете „водата се троши“ и тоа веројатно ќе ги мие рацете порзо од вообичаено.
9. Работетет заедно за да се изнајде заедничко-прифатливо решение (решавање проблем)
Го пробав ова неколку пати и убеден сум за тоа колку оваа техника може да биде ефективна.
10. Оставете го детето да се соочи со последиците (природни последици, а не измислени последици за да одговараат на вашите потреби!)
Има многу родители кои наметнуваат тон измислени „последици“ што одговараат на вашата погодност, да го натерате вашето дете да го прави она што го сакате. На пример, ако детето не ја заврши својата вечера на време, тоа не може да гледа телевизија. Кога длабоко ќе го разгледате, тоа не е „природна последица“ … тоа е само нешто што го измислувате за да го натерате да се придржува. Повеќето експерти велат, подобро е да не се користат овие измислени последици (што всушност се маскирани казни) и да се остават природните последици да завладеат, што во овој случај би било да го оставите да легне гладно. Искрено, сметам дека малку родителисе подготвени на ова.

Текстот го напиша лиценциран детски тренер и личен детски асистент: Славе Павловски

Можеби ќе ве интересира