13 август – Меѓународен ден на левичарите

Дали сакате да го видите светот од гледна точка на левораките луѓе? Дали знаевте дека само 10% од светското население е леворако? На Меѓународниот ден на левичарите, на 13 август, треба да го истражите тој свет за еден ден. Дали знаевте дека претседателите Роналд Реган, Бил Клинтон и Барак Обама беа левораки? Исто така Пол Мекартни или Џими Хендрикс, се најголемите светски леваци гитаристи. Музичарот Стиви Реј Воган  научил да свири гитара со лева рака како неговиот херој, Хендрикс. Во оваа група се и Опра Винфри, Џулија Робертс и Лејди Гага, сите левичари. Во бејзболот, имало легендарни играчи како, Бабе Рут и Сенди Куфакс.

left handers
Што треба да направите на овој ден
Вклучете се на социјалните мрежи
Поврзете се со некоја од многуте социјални групи на вашите омилени страници за социјални медиуми кои се за левичарите. Левичарите се насекаде околу нас!
Едуцирајте десничар
Ако сте левичари, направете некоја типична активност со  личност која не е левичар,  за да им покажете за некои тешкотии со кои се соочуваат левитчарите.
Наптравете забава!
Поканете ги сите свои леваци пријатели и споделете неколку приказни за тоа како изгледало да растете.

left handers
5 факти за леваците
Тие се најдобри играчи во бејзбол
14 од првите 20 највисоко рангирани бејзбол играчи во целиот свет им припаѓа на леваците.
Леваците и депресијата
Леваците се луѓе кои помалку патат од депресија. Пред неколку години низа научници го потврдија овој неверојатен факт.
Поимот левораки луѓе е погрешно употребен
На пример, придавката „синестар“ потекнува од латинскиот „синестра“ или „лева рака“.
Леваците се немирни во спиење
Леваците  можат да доживеат таканаречено периодично нарушување на движењето на екстремитетите, што значи дека може да  клоцаат со рацете и нозете додека спијат.
Сите користиме исти хемисфери.
Според невролозите, околу 98 проценти од луѓето кои не се леваци, функционираат се левата страна на мозокот!

left handers

Можеби ќе ве интересира