13 работи што можете да ги направите на 22.04. Денот на планетата Земја (или секојдневно) за да и помогнете на планетата

Од кога започна во 1970 година, Денот на планетата Земја се слави секоја година на 22 април за да се потенцираат важни прашања како што се климатските промени, загадувањето, уништувањето на шумите и пластичниот отпад. Целта е да се едуцираат луѓето и да се поттикнат движењата во животната средина низ целиот свет. Па, што можеме да сториме за да му помогнеме на проблемот со загадувањето со пластика? Еве неколку работи што можете да ги направите за да го дадете својот дел од заштедата на планетата на Денот на планетата Земја.

 1. Засади дрво

Дрвјата и шумите се исклучително важни за обезбедување кислород за дишење, домови и ресурси на животните, што не вклучува и нас. Пошумувањето на шумите придонесува за почист воздух, а околу 15% од сите емисии на стаклената градина се должат на сечењето дрвја. Ако сакате да помогнете вашето место да биде малку позелено, поздраво за живеење и да помогне во намалување на уништувањето на шумите и климатските промени, засадете дрво или повеќе дрва!

 1. Купете платнена торба која е разградлива

Пластичните кеси за еднократна употреба не се пријател со околината, ги натрупуваат местата за депонии и претставуваат голема опасност за морскиот див свет. Наместо вакви кеси купете платнени торби кои ќе ги користите повеќе време.

 1. Јадете повеќе растителна храна

Поздраво за нас луѓето е да не се јаде месо секој ден. Не е тајна дека јадењето растителна храна е еден од најлесните начини да се има позитивно влијание врз околината.

 1. Штеди вода:

71% од површината на Земјата е покриена со вода, но само 3% од тоа е слатка вода, а од тие 3% поголемиот дел е под површината на Земјата, во мраз, атмосфера и почва. Ова остава на располагање само 0,007% од Земјината вода за гориво и за храна на нејзините 6,8 милијарди луѓе.  Бидејќи стапките на население се искачуваат, овој мал процент на вода треба да им служи на повеќе луѓе.Згора на тоа, водата станува сè помалку поради сушите што ги поттикнаа климатските промени, што значи дека ќе има уште помалку вода за споделување меѓу нас.

 1. Штедете ја електричната енергија

Во просек, 40% од глобалните емисии на СО2 се емитираат од производството на електрична енергија. Значи, една едноставна работа што можете да ја направите без разлика дали живеете во стан или куќа, е секогаш да ја штедите електричната енергија. Ова не чини ништо дополнително за вас и, всушност, веројатно ќе видите како се намалува сметката за електрична енергија!

 1. Пешачете или возете велосипед

Автомобилите придонесуваат многу за загадувањето на воздухот, климатските промени и имаат негативно влијание врз здравјето на луѓето. Тие произведуваат опасни гасови како што се јаглерод моноксид и азотни оксиди, кои потоа влегуваат во нашата атмосфера во која треба да вдишеме. Наместо да го земате вашиот автомобил, обидете се да пешачите или да возите велосипед. Ова е исто така добра вежба што придонесува за здрав начин на живот. Ако немате велосипед, тогаш дури и влегувањето во автомобил со други ќе ви помогне да ја намалите емисијата од јаглерод.

 1. Откажете се од гума за џвакање

Можеби мислите дека гума за џвакање е еколошка, но всушност е направена од синтетичка гума, која е пластична. Околу 100.000 тони од оваа пластика се фрла секоја година, а многу од нив завршува на нашите улици и во морињата и океаните. Следниот пат кога ќе сакате да имате свеж здив со мирис на нане, само мијте ги забите наместо да џвакате парче пластика.

 1. Купувајте производи дирекно од земјоделци

Земјоделците се одличен начин да се добијат свежи производи и да се корисни на многу начини. Прво, така се поддржуваат локалните бизниси кои поттикнуваат позитивен раст во вашата област. Тие, исто така, имаат тенденција да користат многу помалку, па дури и без пластично пакување во споредба со супермаркетите, па затоа помагајте во намалувањето на отпадот. Конечно, производите се одгледуваат или произведуваат локално, така што транспортните растојанија се многу кратки, а емисиите на СО2 се ниски.

 1. Купете шише со вода што може да се користи повеќекратно

Во 2016 година се продадени над 480 милијарди пластични шишиња, што е над 60 за секоја личност. Ако сите имаа шише со вода што може да се користи повеќекратно, тогаш оваа бројка значително ќе се намали. Ако веќе не поседувате, тогаш излезете и купете шише што може да го понесете со вас каде и да одите. Намалувањето на пластичните шишиња за еднократна употреба исто така значи да пиете помалку сокови и газирани пијалоци, добро за вашето здравје бидејќи содржат многу шеќер, а понекогаш и чудни хемикалии. Ако се наоѓаат во стаклено шише, тогаш ова е подобра опција за намалување на пластичниот отпад.

 1. Престанете да користите пластични сламки

Пластичните сламки придонесуваат многу за пластичниот отпад во нашите океани.

 1. Плаќајте сметки онлајн

Наместо да ви ги испраќаат месечните сметки по пошта, почнете да плаќате онлајн за да го намалите отпадот од хартија. Навистина е лесно да се направи да ви се испраќаат сметките по е-пошта кога сметките се достапни на Интернет за да ги видите и да ги платите. Намалувањето на побарувачката за хартија се надеваме дека ќе ја намали стапката на уништување на шумите.

 1. Не фрлајте храна

Залудно трошењето храна е голем проблем низ целиот свет. Само во Европа, потрошената храна може да нахрани приближно 200 милиони луѓе. Мислете на луѓето кои немаат пари за храна.

 1. Зборувајте за денот на планетата земја!

Колку повеќе луѓе кои знаат за Денот на планетата Земја и вашите напори да помогнете во намалување на штетата на животната средина, толку побрзо ќе се решат важните прашања како што се загадувањето со пластика.

Можеби ќе ве интересира