Дали децата треба да гледаат цртани пред спиење? Научниците дојдоа до нови сознанија

Денес, технологијата е подостапна за децата од кога било досега, а екраните станаа нивна секојдневна рутина

Дали знаете колку всушност е штетно за нивното здравје и колку им го нарушува сонот? Затоа, не е ни чудо што понекогаш слушаме родители како се жалат дека нивните деца не спијат навечер и дека се будат одвреме-навреме.

Истражувањата потврдија дека времето поминато пред екранот има негативни последици за детето и резултира со лош квалитет на сон и почесто будење во текот на ноќта.

– Најчесто родителите им дозволуваат на децата мобилни телефони, таблети, лаптопи и слични уреди да им го окупираат вниманието додека тие прават нешто друго. Разбирам дека на родителите им е тешко и понекогаш користат екрани како прва помош, но треба да знаат и колку всушност се штетни за нивните деца – предупредуваат психолозите и додаваат:

– Посебно е опасно да се гледа во екранот пред спиење. Времето поминато пред екранот во овој случај е особено штетно за помалите деца. Поради ова, децата имаат сериозни проблеми со заспивањето и полош квалитет на сонот, а често се преоптоварени што, меѓу другото, резултира со лошо расположение и намалена концентрација на училиште.

Зошто екраните толку многу влијаат на спиењето?

Постојат неколку начини на кои екраните влијаат на сонот на децата. Еден од нив е таканаречената сина светлина од уредот, која го зголемува производството на мелатонин, хормон кој нашето тело го произведува за да можеме подолго да останеме будни.

– Сината светлина ни помага полесно да го поднесеме заморот и да не спиеме, што е одлично за возрасните во текот на денот, но предизвикува проблеми кога ќе дојде ноќта – објаснува психологот и нагласува дека сината светлина особено го нарушува режимот на спиење на малите деца.

– На децата не им е потребна стимулација пред спиење, туку нешто што ќе ги смири и на најдобар можен начин ќе ги подготви за сон. Наместо екран, пред спиење препорачувам да експериментирате со други активности кои можат да му помогнат на вашето дете да се опушти, како што се читање, капење или некои креативни игри. Секое дете се опушта на различен начин, па затоа е важно да му дадете време на детето и да го пронајдете она што најмногу му одговара – советуваат психолозите.

Извор: turlitava.com

Можеби ќе ве интересира