Мирот како вредност

Мирот е малкуте работи што луѓето ги прават секој ден. Може да има многу различни дефиниции за мирот, но најважно за мене е оној што ме учат моите родители. Тие ми кажуваат да си простуваме едни на други, да им даваме на другите и да се сакаме. Дали тоа не го објаснува самиот мир?
Мислам дека ако секој човек на оваа планета живееше според овие три едноставни правила и кажува волшебни зборови секој ден, светот би можел да биде подготвен да премине кон поголемите добри дејства, како што се запирање на војните или намалувањето на стапката на криминал. Кога си размислувам за мир, си замислувам сино небо со виножито испружено низ него. Други луѓе ги замислуваат плажата, планините, нивното омилено животно и други релаксирачки работи. Мирот е она што ги прави нашата земја и светот пристојно и безбедно место за живеење. За мене, мирот е многу важен. Тоа значи да не започнете борби и расправии и да бидете сигурни дека ќе имате позитивен изглед за животот. Секој сака да живее во свет на мир. Мислам дека ова е важно затоа што е многу убаво. Моите родители ме научија многу работи за да бидам мирна, особено на училиште. Тие ме научија да почитувам цело време. Ова влијае на моите постапки во училиште и во мојата заедница затоа што тие ме мотивираат да ја направам вистинската работа.
Во принцип, мирот е многу важен и животот нема да биде ист без него. Сите треба да работиме за да бидеме добри, да помогнеме да се донесе мир на другите и на светот.

Авторски текст на Мила Павловска 7б одделение

Можеби ќе ве интересира