Книга, чај и пролетни сончеви зраци

Состав на Берк Ѓунеш, ученик во VIII одделение

Јас сум дете кое покрај спортот и дружењето со децата во моето маало, сакам и да читам. Ги сакам сите годишни времиња, но најмногу ја сакам пролетта. Тогаш светот се обојува во сите бои,  воздухот е исполнет со слаткиот мирис на расцветаните растенија, а птиците ги пеат најубавите песни. Но најмногу од се, сакам да читам книги на пролетното сонце со шолја топол чај.
Некои попладниња ги поминувам во аголот од мојата дневна соба со отворен прозор низ кој нежно влегува пролетното ветре мешајки се со  мирисот на свежо сварениот чај. Во овој мој удобен агол од мојот дом, се наоѓам седнат во мојата омилена фотелја, во едната рака саканата книга и во другата шолја миризлив чај. Додека пијам голтка по голтка, топлината на чајот се шири низ моето тело, смирувајќи и подготвувајќи ме за авантурата што се наоѓа на страниците на книгата која ќе ја читам. Почнувам да читам. Целосно се внесувам во најновата авантура на книгата. Со секое вртење на страницата, се пренесувам во друг свет, свет полн со возбуда, мистерија или фантазија, во зависност од приказната што сум одбрал да ја читам. Можеби ќе се најдам себеси како тргнувам во смела битка со храбри херои, решавајќи збунувачка мистерија заедно со умни детективи или истражувам нови фантастични кралства исполнети со магични суштества. Можностите се бескрајни, и со секое ново поглавје, со нетрпение очекувам какви нови работи ќе се случат во приказната од книгата. Но, не се само волшебните приказни тие кои го прават овој ритуал толку посебен, тоа е комбинацијата на книгата и чајот што навистина го подобрува искуството. Аромата на чајот се меша со мирисот на страниците, создавајќи чувство кое го зголемува моето уживање во прочитаниот збор. И додека читам, се губам себеси во зборовите на страницата, уживам во вкусот на чајот, додавајќи дополнителен слој на задоволство во читањето. Тука и чајот и пролетта стануваат придружници на ликовите, споделувајќи ги нивните победи и неволји додека се развива заплетот. Како што минуваат часовите и сонцето почнува да се спушта накај Водно, јас полека доаќам до расплетот и самиот крај. Ја затворам  книгата, а задоволството од искуството трае долго потоа. Сеќавањата од приказната која штотуку ја прочитав остануваат со мене, како и чувствата на топлина и удобност што ги даваше чајот кој го пиев. Знам дека сум подготвен да да го вкусам истово повторно и повторно.
Така, како што деновите стануваат се потопли и цвеќињата цветаат во најразлични бои, јас ќе продолжам да уживам во едноставните задоволства од читањето добри книги со чај на пролет, знаејќи дека во добра книга и топол чај, секогаш ќе најдам нешто ново и интерсно кое ќе ме води во животот.

Состав на Берк Ѓунеш, ученик во VIII одделение

Можеби ќе ве интересира