Совети и упатства како правилно да воспитувате дете

Не постои рецепт за родителство и тоа сите го знаеме. Но дали детето ќе биде непослушно или не, зависи од нашиот однос кон детето. Има огромна разлика помеѓу непослушно дете и палаво дете. Палавото дете е љубопитно, живо и испитувачко. Непослушното дете е лошо воспитано дете. Се разбира, виновникот за ваквото однесување не треба да се бара во детето, туку исклучиво во родителството.

Секогаш мора да имате време за вашето дете – Направете позитивна дисциплина. Ќе успеете само ако имате отворен, искрен и позитивен однос со вашето дете. Секогаш треба да имате време за детето без разлика што правите. Ако се работи за помало дете, важно е да поминете малку време во играње со него. Кога станува збор за постаро дете, важно е да имате заеднички ритуали. Излегувањето на прошетка нека биде само ваше заедничко време и искористете го тоа време за да разговарате со детето и активно да го слушате. Не дозволувајте да пишувате пораки на телефон додека детето скока до вас. Она што многу млади родители грешат е тоа што одат на прошетка со своето дете и со другарката во исто време. Ако седнете да се напиете со другарка, детето ќе се чувствува запоставено. Не е доволно што му дозволивте да дојде со вас. Веројатно ќе седи на маса и ќе му биде досадно. Затоа избегнувајте ја оваа комбинација, бидејќи на никој од вас нема да му се допадне. Посветете му време на вашето дете пред спиење. Сумирајте ги впечатоците од тој ден. Кажете му за вашето интересно искуство од работата или што и да е. На овој начин уште од мали нозе го учите двонасочна комуникација. И тоа ќе се покаже како многу важно, особено во тинејџерските години.

Охрабрете го детето да се однесува добро – Не заборавајте да го пофалите детето и за најмал труд. На овој начин ќе го мотивирате и ќе му дадете поттик да продолжи и да продолжи да се труди. Родителите најчесто грешат, бидејќи најмногу ги забележуваат и коментираат само лошите работи што детето ги направило. На тој начин ја поткопуваат самодовербата на детето наместо да ја охрабруваат и градат. Ваше е да му објасните на вашето дете што очекувате од него, наместо само да му наметнувате забрани. Не заборавајте дека дури и кога нешто забранувате, мора да имате јасно објаснување. Никогаш не дозволувајте вашиот одговор да биде „Затоа што  јас велам така“. Ако го третирате вашето дете како некој што го почитувате, ефектите од доброто воспитување и однесување ќе бидат повидливи. Избегнувајте заповеднички тон и не ја започнувајте реченицата со „Мораш да…“ Наместо тоа, подобро е да кажете „Мислам дека треба…“ Доколку на овој начин му се обраќате на детето, многу се поголеми шансите дека тоа ќе ве слуша. Пробајте и ќе се уверите сами.

Детето мора да има рутина – Ова е многу важно во воспитувањето и образованието уште од најрана возраст. Детето мора да има рутина, бидејќи само така нема да го збуните. Ако му се дозволи да јаде дури и кога ќе му биде досадно, да јаде благо наместо оброци, нема да формирате навики за исхрана кај детето. Ако легнува во различно време, детето нема да се навикне, а легнувањето секоја вечер во исто време е многу важно. Набавете му на вашето дете полици за книги и играчки и научете го уште од најмала возраст да ги собира работите по играњето. На овој начин му создавате рутина на детето и сте доследни во воспитувањето.

Не смеете да дозволите да владее законот на посилниот – Понекогаш ќе се изнервирате, но не дозволувајте да го применувате законот на посилниот. Тоа што си постар и физички посилен не треба да има никаква врска со воспитувањето на детето. Секој конфликт може да се реши со разговор. Најдобар ефект ќе постигнете ако почекате двајцата да се „оладите“ и потоа трезвено да разговарате за новиот проблем. Слушајте што има да каже детето, не ги потценувајте неговите чувства ниту еден момент. Обидете се да го видите проблемот од гледна точка на детето. Дури после тоа, понудете му на детето други опции за однесување, но и објаснете ги. Само така детето ќе може да ги разбере и прифати вашите добронамерни предлози и совети.

Едуцирајте се со личен пример, тоа е најдобриот начин – Секогаш имајте на ум дека децата ги воспитувате со личен пример. Вие сте нивниот модел на однесување на кој ќе гледаат. Затоа трудете се да ги усогласите зборовите и постапките. Ако му забраните на детето одредени работи а вие ги користите тие работи, детето ќе биде збунето. Тој нема да знае што е општествено прифатливо однесување и само ќе му отежнете со вашето однесување. Децата не гледаат многу повеќе отколку што не слушаат, тоа мора секогаш да го имате на ум.

Можеби ќе ве интересира