Преглед на Таг

среќни деца

Како однесувањето на родителите може негативно да влијае на децата?

Доколку родителите често и долго сурфаат на интернет и „скролаат“ по социјалните мрежи, може да предизвикаат незадоволство кај децата. Спроведеното истражување покажа поврзаност помеѓу лошото расположение на децата и времето кое родителите…

Децата учат манири од своите родители

Во какви луѓе ќе пораснат децата во голема мера зависи од нивните родители, од начинот на кој биле воспитувани и од начинот на кој биле поучени. Децата апсорбираат сè, често ги имитираат своите родители и влегуваат во улогите на возрасните.…

Картон торта – торта од хартија

Тортите од хартија веќе неколку години се вистински хит меѓу децата и родителите и се незаменлив елемент на роденденските прослави во градинките и во пониските одделенија во училиштата. Одговорот на прашањето зошто е тоа така лежи во…

Совети и упатства како правилно да воспитувате дете

Не постои рецепт за родителство и тоа сите го знаеме. Но дали детето ќе биде непослушно или не, зависи од нашиот однос кон детето. Има огромна разлика помеѓу непослушно дете и палаво дете. Палавото дете е љубопитно, живо и испитувачко.…

8 симптоми на аутизам кај девојчињата

Психолошките прашања се широко распространети, но често се занемаруваат. Менталните заболувања се недоволно дијагностицирани, терапевтските интервенции не се определуваат од пациентите, одењето кај терапевтот е стигматизирано. Во услови на…

Родителски стилови

Кога стануваме родители, се соочуваме со една од најпредизвикувачките задачи во животот, а тоа е воспитувањето на нашите деца. Свесни сме дека нашите постапки и родителски стилови можат да имаат долгорочни последици врз нивниот развој.…

Средно детство (9-11 години)

Развојни пресвртници Се поголемата независност на вашето дете и интересот за пријателите може да бидат очигледни сега. Здравите пријателства се многу важни за развојот на вашето дете, но притисокот од врсниците може да стане силен во…

Средно детство (6-8 години)

Развојни пресвртници Средното детство носи многу промени во животот на детето. Во тоа време, децата треба да можат сами да се облекуваат, полесно да фатат топка користејќи ги само рацете и сами да ги врзат чевлите. Независноста од…

Деца од предучилишна возраст (3-5 години)

Развојни пресвртници Како што децата растат во раното детство, нивниот свет ќе почне да се отвора. Тие ќе станат понезависни и ќе почнат да се фокусираат повеќе на возрасните и децата надвор од семејството. Уште повеќе ќе сакаат да…

Мали деца (1-2 години)

Развојни пресвртници Во текот на втората година, малите деца повеќе се движат наоколу и се свесни за себе и за својата околина. Нивната желба да истражуваат нови предмети и луѓе исто така се зголемува. Во текот на оваа фаза, малите деца…