11. Март – Светскиот ден на бубрезите со внимание на бубрежната болест кај децата

Секоја година, Светскиот ден на бубрезите се обидува да ја подигне свеста за важноста на бубрезите за целокупното здравје и да ја зголеми поддршката за намалување на бубрежните заболувања и придружните здравствени проблеми ширум светот. Бубрежните заболувања можат да влијаат и на децата на различни начини, почнувајќи од лекувани нарушувања без долготрајни последици до опасни по живот. Некои деца се родени со бубрежни заболувања, а други развиваат симптоми додека се многу мали. Овие симптоми кај децата се често неспецифични и може да не се забележат. Сепак, незабележаните симптоми можат да растат со текот на времето и да резултираат со хронично бубрежно заболување кога ќе станат возрасни. Раното откривање и здравиот начин на живот кај децата се клучни за ублажување на инциденцата на хронично заболување на бубрезите кај возрасните. Бубрежно заболување што се манифестира во зрелоста кај луѓето, може да се појави почесто кај оние со ризик фактори кои можат да се детектираат во детството.  Постојат многу здруженија кои работат за да се подигне свеста и да се препознае важноста на спречување и лекување на болести на бубрезите кај децата на Светскиот ден на бубрезите.

Можеби ќе ве интересира