29. Октомври – Светски ден против мозочен удар

Светскиот ден на мозочен удар, на 29-ти октомври, се обидува да ја нагласи сериозната природа и високите стапки на мозочен удар. Денот се забележува и за подигнување на свеста за превенција и третман на мозочни удари. Според светската статистика, едно од шест лица се очекувало да имаат мозочен удар за време на нивниот живот. Петнаесет милиони луѓе ширум светот имаат мозочни удари секоја година. Тоа е исто така водечка причина за попреченост. Мозочен удар може да предизвика парализа, сензорни нарушувања, афазија и емоционални нарушувања. Над 6 милиони луѓе умираат како резултат на мозочен удар. Во целиот свет, мозочниот удар е втора водечка причина за смрт. Дополнително, сегашната статистика сугерира дека се зголемил бројот на луѓе за кои се очекува мозочен удар. Сега, едно од четири лица веројатно има мозочен удар.  Препознавањето на раните предупредувачки знаци на мозочен удар спасува животи. Раните симптоми на мозочен удар обично се случуваат одеднаш. Овие симптоми вклучуваат:
– Вкочанетост или слабост, особено од едната страна на телото
– Збунетост или проблеми со зборувањето
– Проблем со гледањето
– Вртоглавица или проблеми со одењето
– Тешка главоболка


Ако вие или некој близок имате некој од овие симптоми, важно е да дејствувате F.A.S.T.
F = Слабост на лицето
А = Слабост на раката
S = Говорна тешкотија
Т = Губење на време е губење на здравјето на мозокот. Веднаш јавете се на брза помош кога се присутни овие симптоми. Не чекај!
Мозочниот удар е многу почест кај возрасните отколку кај децата. Бидејќи мозочен удар не се очекува кај дете, дијагнозата може да се одложи. Дете, сепак, полесно се опоравува од возрасните, бидејќи мозокот на детето сè уште се развива. Ризикот од мозочен удар е најголем пред една година и е една од првите 10 причини за смрт кај децата.

Можеби ќе ве интересира