17. Mај – Светски ден на хипертензијата

Секоја година, 17 мај е посветен на Светскиот ден на хипертензија или ден на високиот крвен притисок. Целта на овој ден е:
1. Да ја мотивираат јавноста за редовен преглед на нивниот крвен притисок најмалку еднаш годишно.
2. Да се охрабрат луѓето со хипертензија на глобална основа да одат кај својот лекар за редовна контрола и правилен третман.
3. Да се ​​промовира целата јавност, особено децата и младите за одржување на нивната нормална тежина, нормално ниво на холестерол, нормален крвен притисок, здрав живот, здрава исхрана, редовно физичко вежбање и др.
4. Да се охрабрат луѓето да се одвикнат од своите лоши навики како пиење алкохол, мрзлива рутина, мрсна и масна исхрана, пржена и зачинета храна, пушење, дебелеење, прекумерна тежина и др.
Хипертензија
Хипертензија всушност е висок крвен притисок или кога силата на крвта што тече низ вашите крвни садови е постојано превисока. Хипертензијата понекогаш се нарекува „тивок убиец“, затоа што не создава никакви симптоми и може да остане незабележана и со тоа нелекувана со години. Хипертензијата е епидемија на јавно здравје. Приближно 4 од 10 возрасни лица над 25 години имаат хипертензија, а во многу земји уште 1 од 5 имаат пред-хипертензија. Околу 9 од 10 возрасни лица кои живеат на возраст од 80 години ќе развијат хипертензија. Една половина од заболувањата поврзани со крвниот притисок се јавува кај луѓе со повисоко ниво на крвен притисок дури и во рамките на нормалата.
Светски ден за хипертензија е иницијатива на Светската лига за хипертензија, дел од Меѓународното здружение за хипертензија. Ова е ден за зголемување на заедничката јавна свест за хипертензијата. Здружението ја започна кампањата за Светскиот ден на хипертензија на 14 мај во 2005 година, сепак од наредната година се премести на 17 мај и од 2006 година се одбележува на 17 мај во целиот свет. На следната слика има приказ како изгледа вена со хипертензија:

Хипертензија

Можеби ќе ве интересира