04. Мај – Светски ден на астмата

СВЕТСКИ ДЕН НА АСТМА

Светскиот ден на астмата е годишна манифестација што се одржува во првиот вторник во мај скоро  во целиот свет, во соработка со здравствени групи и едукатори за астма низ целиот свет. Денот го свртува вниманието на здравствениот проблем и борбите со астмата. Целта е да се подобри свеста и грижата за астмата ширум светот. Според Светската здравствена организација, 300 милиони луѓе страдаат од астма. Тоа е хронично заболување на дишните патишта што водат до и од белите дробови. За време на нападот, обвивката на бронхијалните цевки отекува, предизвикувајќи тешко дишење преку дишните патишта и намалување на протокот на воздух во и надвор од белите дробови. Овие напади можат да предизвикаат несоница, замор и намалена активност. Симптомите варираат од личност до личност и по интензитет, но генерално, тие симптоми вклучуваат кашлање, отежнато дишење, болка во градите или притисок. Луѓето кои страдаат од астма често имаат повторливи напади на дишење и отежнато дишење. Симптомите може да се појават неколку пати на ден или недела и може да се влошат за време на физичка активност или во текот на ноќта. Не е познат лек за астма, но најдобриот третман е да се контролира болеста со тесна соработка со лекар, земање лекови и избегнување активности кои предизвикуваат влошување на состојбата.

астма

Можеби ќе ве интересира