Доенчиња од 0 до 12 месеци

0 до 12 месеци

Развојни пресвртници

Вештините како што се правење на првиот чекор, првата насмевка и кажување „чао“ се нарекуваат развојни пресвртници. Развојните пресвртници се работи кои повеќето деца можат да ги направат до одредена возраст. Децата достигнуваат пресвртници во тоа како играат, учат, зборуваат, се однесуваат, се движат, лазат, скокаат . Во првата година, бебињата учат да ја фокусираат својата визија, да допрат, да истражуваат и да учат за работите што ги опкружуваат. Когнитивниот или развојот на мозокот значи процес на учење на меморија, јазик, размислување и расудување. Учењето на јазикот е повеќе од правење звуци  или кажување „ма-ма“ и „да-да“. Слушањето, разбирањето и познавањето на имињата на луѓето и нештата се дел од развојот на јазикот. Во оваа фаза, бебињата, исто така, развиваат врски на љубов и доверба со своите родители и другите како дел од социјалниот и емоционалниот развој. Начинот на кој родителите се гушкаат, држат и играат со своето бебе ќе ја постави основата за тоа како тие ќе комуницираат со нив и со другите.

Позитивни совети за родителство

 • Зборувајте му на вашето бебе. Тоа ќе го препознава вашиот смирувачки глас.
 • Одговорете му на вашето бебе кога прави звуци со тоа што ќе ги повторувате звуците и додавате зборови. Ова ќе му помогне да научи да го користи јазикот.
 • Читајте му. Ова ќе му помогне да го развие и разбере јазикот и звуците.
 • Пејте му и пуштајте му музика. Ова ќе помогне да развие љубов кон музиката и ќе помогне во развојот на мозокот.
 • Пофалете го вашето бебе и посветете му многу внимание со љубов.
 • Поминете време во гушкање и држење на вашето бебе. Ова помога да се чувствува згрижено и сигурно.
 • Играјте со бебето кога е будно и опуштено. Внимавајте дали има знаци на умор, за да може да се одмори од играњето.
 • Одвлечете го вниманието на бебето со играчки и преместете го на безбедни места кога ќе почне да се движи и да допира работи што не треба да ги допира.
 • Грижете се за себе физички, психички и емоционално. Родителството може да биде напорна работа! Полесно е да уживате во родителството и да бидете позитивен, љубезен родител кога и самите се чувствувате добро.
Доенчиња од 0 до 12 месеци

Безбедноста на децата на прво место

Кога бебето ќе стане дел од вашето семејство, време е да бидете сигурни дека вашиот дом е безбедно место. Погледнете низ вашиот дом за работи кои можат да бидат опасни за бебето. Како родител, ваша задача е да се погрижите да создадете безбеден дом. Исто така, важно е да ги преземете неопходните чекори за да бидете сигурни дека сте ментално и емоционално подготвени. Еве неколку совети за да го заштитите вашето бебе:

 • Не го тресете бебето, никогаш! Бебињата имаат многу слаби мускули на вратот кои сè уште не се способни да ја држат главата. Ако го протресете вашето бебе, може да му го оштетите мозокот или дури и да предизвикате смрт.
 • Погрижете се секогаш да го ставате да спие правилно.
 • Заштитете го семејството од пасивно пушење. Не дозволувајте никој да пуши во вашиот дом.
 • Ставете го вашето бебе на задно седиште додека се вози во автомобил.
 • Смелете или блендирајте ја храната. Исто така, не дозволувајте да држи мали играчки и други работи кои би можеле да бидат лесни за голтање.
 • Никогаш не носете врела течност или храна во близина на вашето бебе или додека го држите во раце.
 • Вакцините се важни за заштита на здравјето и безбедноста на вашето дете. Бидејќи децата можат да добијат сериозни болести, важно е вашето дете да ги добие вистинските вакцини во вистинско време.
 • Разговарајте со докторот на вашето дете за да бидете сигурни дека вашето дете навремено ги добива препорачаните вакцини но претходно информирајте се за нивното потекло.

Здрави тела

 • Мајчиното млеко ги задоволува сите потреби на вашето бебе околу првите 6 месеци од животот. Помеѓу 6 и 12 месеци, вашето бебе ќе научи за нови вкусови и текстури со здрава и малку поцврста храна, но мајчиното млеко сепак треба да биде важен извор на исхрана.
 • Нахранете го вашето бебе полека и трпеливо, охрабрете го да проба нови вкусови, но без сила, и внимателно гледајте дали е сè уште гладно.
 • Доењето е природен начин да го нахраните вашето бебе, но може да биде предизвик. Доколку имате проблем да го надоите, тогаш треба да побарате помош од некој кој знае.
 • Чувајте го внимателно. Можеби сè уште нема да може да трча и да игра како „големите деца“, но има многу што може да направи за да може да се повреди. Спуштањето на подот за да се движи му помага на вашето бебе да стане силно, да учи и да истражува.
 • Обидете се да не го држите предолго во лулашки, колички, седишта и раце.
 • Ограничете го времето поминато на екранот. За деца помлади од 18 месеци, се препорачува дека е најдобро бебињата да не користат екрани освен видео разговор.
 • Доенчиња до 12 месеци, треба да спијат од 12 до 16 часа на секои 24 часа
Можеби ќе ве интересира