4 работи што треба да ги знаете за нарушувањето на аутистичниот спектар

Април е месец на свесност за аутизмот, кога организациите низ целиот свет слават со настани за подигање на свеста, прават уникатни кампањи за собирање средства и создаваат можности да научат повеќе за аутизмот. Во чест на овој месец, еве четири работи што треба да ги знаете за нарушувањата од аутистичниот спектар.
 1 – Нема еден вид аутизам.
Аутистичен спектар на нарушување, е развојна попреченост што може да влијае на нечија способност да комуницира со другите. Сепак, аутизмот изгледа многу различно низ спектарот – некои лица имаат нормална до исклучителна интелигенција, додека некои имаат интелектуална попреченост. Некои луѓе со аутизам се во можност да комуницираат вербално, додека други не. Аспергеровиот синдром е специфично нарушување на аутистичниот спектар кое се смета за „високо функционирање“, бидејќи лицата со овој синдром не покажуваат значителни потешкотии со развојот на јазикот или когнитивниот систем. Секоја индивидуа со аутизам е единствена и многу луѓе од спектарот се истакнуваат во области како академици, уметност, математика и музика.
2 – Аутизмот е почест отколку што може да мислите.
Аутизмот погодува околу 1 од 58 деца во светот. Бројот е значително поголем кај машките, кои имаат поголема веројатност од женските деца да имаат аутизам. Околу 1 од 42 мажи во светот се засегнати, во споредба со 1 од 180 жени. Неодамнешните студии откриваат дека аутизмот е едно од најбрзо растечките развојни нарушувања на земјата, што прави потреба свеста да биде особено важна.


3 – Научниците сè уште учат за тоа што точно го предизвикува нарушувањето на аутистичниот спектар.
Иако истражувањата одговорија на некои прашања за тоа што предизвикува аутизам, научниците продолжуваат да бараат одговори. Нарушувањето на аутистичниот спектар е исклучително сложено и студиите покажале дека нема единствена причина. Во изминатите неколку години, научниците биле во можност да поврзат некои ретки генетски мутации со аутизмот, но сепак, се чини дека повеќето случаи се предизвикани и од генетски мутации и од фактори на животната средина. Факторите на животната средина вклучуваат возраст на родителите, болест за време на бременоста и компликации при раѓање.
4 – Раната интервенција може да направи разлика и голем напредок кај дете со аутизам.
Нарушувањето на аутистичниот спектар може да се открие рано во животот на детето. Просечната возраст на дијагностицирање на аутизам е помеѓу 3 и 6 години. Раното откривање на аутизам кај дете е особено  важно, бидејќи може да има значително влијание врз однесувањето и благосостојбата на детето, како во детството, така и подоцна во животот. Ако имате деца, можете да разговарате за нивниот развој и потенцијалниот ризик за аутизам со нивниот лекар.

Можеби ќе ве интересира