Како пливањето има корист за децата со потешкотии во развојот

Најголемата награда  и најголемата радост можете да ја дожвеете кога, детето со потешкотии во развојот кое го учите да плива, со возбуда во гласот и со ведриот изглед на лицето вели: „Го направив тоа, јас пливав убаво!“. Радоста и слободата што водата им ја дава на децата со посебни потреби се бесценети. Базенот е добредојден безбеден рај за нив, и со добра причина. Ова е исто така главна причина зошто пливањето е добро за нив, како што е корисно за сите луѓе, и млади и стари. Но, часовите по пливање за деца со посебни потреби се екстра корисни, особено со индивидуални часови за пливање. Ова е затоа што часовите по пливање за деца помагаат да се постигнат три главните цели за нив: зголемување на нивото на физичка активност, развој и формирање на самодовербата.

придобивки од пливање
Зошто пливањето е добро?
Понекогаш, може да биде тешко за децата со посебни потреби да се справат со  секојдневните активности. Тешко, но не и невозможно! Значи, важно е да се знае дека и тие можат да се навикнат да се справуваат со секојдневните рутини, откако ќе ги научите со вистинските активности, а една од нив е и пливањето. Базенот го израмнува теренот за игра!

придобивки од пливање
Кои се физичките придобивки од часовите за пливање со посебни потреби?
Базенот е релаксирачка, исполнета со забава средина за дете од кое било ниво на способност. Тоа е исто така здрава физичка активност што ги одржува нивните мали тела во форма. Бидејќи секој удар со вода, водата ја зголемува отпорноста, исто така помага во изградбата на важни мускулни групи, го подобрува дишењето и го зајакнува срцето. Но, најважно, часовите по пливање за деца со посебни потреби го подобруваат нивниот развој на моторни вештини, физичка координација и рамнотежа. И бидејќи станува збор за вежба без тежина, тие можат лесно да се движат во вода и да ги работат мускулите, што инаку понекогаш може да биде предизвик за нив. Покрај тоа, часовите по пливање им помагаат на оние со потешкотии во движењето, бидејќи можат да уживаат во пливачкото искуство каде водата обезбедува средина без ограничувања.
Кои се емоционалните придобивки од учењето да пливате?
Часовите за пливање за деца со посебни потреби се наградувачки и корисни, емоционално исто така. Тоа ги тера децата да се здружат со нов живот и да развијат доверба и самодоверба.
Најдоброто искуство што го нудат часовите за пливање на овие деца е експоненцијално чувство за постигнување. Моментот „Го направив тоа“ им дава нова слобода да ги прошират своите граници и да откријат нови способности. Ништо, повеќе од ова, не помага да се подигнат нивните емоции. Затоа индивидуалните часови за пливање за деца со посебни потреби имаат за цел да им помогнат да функционираат во нивната група од врсници. Една од основните вредности е да се фокусираат на нивната сила. Значи, дали пливањето помага за аутизмот? Одговорот е, ДА! Преку пливање, вашето дете со посебни потреби е изложено на нови социјални интеракции, што го прави да се чувствува удобно покрај своите врсници. И како што се зголемува довербата, тие ќе се чувствуваат уште поподготвени да се справат со предизвикувачки или стресни ситуации.

придобивки од пливање

Можеби ќе ве интересира