Кирил и Методиј

Песна на Берк Ѓунеш, ученик во VII одделение

Одамна во Солун,
Кирил и Методиј се родени
за ширење на христијанството водени
за словените да бидат ослободени.

До Моравија, тие патувале
Моравскиот народ го воспитувале
ги пречекаа со срца отворени
нивната вера и љубов разгорени.

Со нивната азбука
Ширеле веронаука
Словенскиот народ  може
Да чита и разбира, боже.

Креатори на глаголица,
систем на пишување како столица
живее и денес наследството ваше
Единството и верата се богатството наше.

О Свети Кирил и Методиј
придонесите за словенската историја,  се славни
ке се сеќаваме на вашите имиња главни
Го чуваме вашиот спомен , преку нашите химни и рефрени јавни.

Песна на Берк Ѓунеш, ученик во VII одделение

Можеби ќе ве интересира